23 oktober 2018

Fenomeen (nieuws, 2018)

Suzanne Vermeer heeft er weer een miljoen bij



In april 2015 meldde uitgeverij A.W. Bruna dat haar schrijver Suzanne Vermeer anderhalf miljoen exemplaren van haar of zijn thrillers heeft verkocht. En nu, ruim drie jaar later staat de teller inmiddels op meer dan 2,5 miljoen exemplaren.

Je kunt niet anders dan het met de uitgeverij volmondig beamen: Suzanne Vermeer is een fenomeen. Zonder promotionele activiteiten als talkshows, festivals of signeersessies weet de auteur miljoenen boeken af te zetten. Want Suzanne Vermeer bestaat eigenlijk niet.

Suzanne Vermeer is het verzinsel van de in juni 2011 veel te vroeg overleden auteur Paul Goeken. Onder eigen naam had hij een zestal actiethrillers gepubliceerd, die lang niet zo succesvol waren als de latere Vermeer-boeken. Na zijn boek De orde (2005) schreef Goeken de vakantiethriller All-inclusive. Omdat het boek wat verhaal en stijl betrof afweek van zijn eerdere boeken en vanwege de successen van schrijfsters als Saskia Noort en Simone van der Vlugt besloot de uitgever het boek uit te brengen onder de schrijversnaam Suzanne Vermeer.

Alle Vermeer-boeken zijn in de bestsellerlijsten verschenen, twee titels - Cruise en Noorderlicht - werden zelfs genomineerd voor de NS Publieksprijs. Schrijver Ernest van der Kwast was eventjes zo jaloers op Vermeers succes dat hij een korte tijd claimde achter het pseudoniem van de bestsellerauteur schuil te gaan.

Na Goekens overlijden is in overleg met zijn familie besloten de Suzanne Vermeer-formule voort te zetten. Wie nu onder haar naam de vakantiethrillers schrijft, is een goed bewaard geheim.

Vandaag is het vierentwintigste boek van Suzanne Vermeer verschenen. Het is een winterthriller en draagt de titel IJskoud. Op oudjaarsnacht 1992 verdwijnt de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna's broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna's moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna's nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

Geen opmerkingen: