13 oktober 2018

Een gepersonaliseerde pen (nieuws, 2018)

Twee kanshebbers voor de Hercule Poirotprijs



Er geldt een ongeschreven wetmatigheid bij de Hercule Poirotprijs die bepaalt dat geen enkele auteur opnieuw deze Vlaamse thrillerprijs kan winnen. En dus zijn er dit jaar slechts twee kanshebbers voor de prijs: Jos Pierreux en Kevin Valgaeren. De overige drie genomineerden gingen al eerder met de award aan de haal: Toni Coppers (in 2014), Jan Van Der Cruysse (2016) en Bob Van Laerhoven (2007).

Natuurlijk kan het dit jaar anders lopen, maar wat een Vlaamse thrillerschrijver de redactie van De Spanningsblog jaren geleden influisterde, doet nog steeds opgeld: 'Kijk eens naar de lijst met winnaars, geen enkele schrijver heeft de prijs twee keer gewonnen.' 

Op 28 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs, maakt de jury bekend wie de 21ste Knack Hercule Poirot wegkaapt, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. De winnaar krijgt ook een gepersonaliseerde Mont-Blanc-pen.

De jury kiest de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 oktober 2017 en voor 1 september van dit jaar. De genomineerde romans zijn: De jongen in het graf van Toni Coppers, Niets erger dan spijt van Jos Pierreux, Bling Bling 3 van Jan Van der Cruysse, Dossier Feuerhand van Bob Van Laerhoven en Blackwell van Kevin Valgaeren. Jos Pierreux werd al drie keer genomineerd voor de prijs, maar kon hem nog nooit in de wacht slepen.

Naast de 21ste Knack Hercule Poirotprijs worden op de openingsdag van de Boekenbeurs ook de Knack.be publieksprijs en de derde Fred Braeckman award voor het beste thrillerdebuut toegekend.

Geen opmerkingen: