17 april 2013

Juridische thriller (nieuws, 2013)

SPONG VERSUS NFI

Advocaat Gerard Spong viert op 6 juni dat hij veertig jaar in het vak zit. Dat doet hij onder andere met de publicatie van 'De breuk'. Daarin beschrijft hij een van de opmerkelijkste moordzaken waarbij hij als raadsman betrokken was. 

Die zaak begint voor Spong met een telefoontje uit Oslo. De man die hem belt, een Nederlandse arts/farmaceut, wordt op de hielen gezeten door de politie, Peter R. de Vries en De Telegraaf. Na jarenlang te hebben volgehouden dat zijn Filipijnse vrouw nog in leven was, bekent hij nu dat hij haar thuis dood heeft aangetroffen met een plastic zak over het hoofd. 

De nieuwe cliënt van Spong heeft de schijn tegen. Niet in de laatste plaats omdat hij verklaart dat hij zijn vrouw, van wie hij geen afscheid kon nemen, in zijn eigen tuin heeft begraven – om het lijk later te verbergen onder de woning van zijn tweelingbroer. De arts wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Maar in hoger beroep laat Spong de zaak kantelen. Met hulp van onder meer een patholoog-­anatoom van Scotland Yard kruist hij de degens met de onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut en trekt hij de medische bewijzen van het OM in twijfel. Niet de vraag ‘wie heeft het gedaan’ staat langer centraal, maar ‘is er überhaupt een misdrijf gepleegd’.

In 'De breuk', dat volgens uitgeverij Balans 'leest als een juridische thriller', doet Spong aan de hand van deze zaak zijn persoonlijke werkwijze en processtrategie uit de doeken. In terzijdes beschrijft hij de afwegingen die een strafpleiter moet maken als hij gedwongen wordt alles op alles te zetten om een justitiële dwaling te voorkomen.

Gerard Spong (Paramaribo, 1946) is een van de bekendste advocaten van Nederland. Hij groeide op in Suriname en verhuisde in 1962 naar Oegstgeest. Vanaf 1967 studeerde hij in Amsterdam. Aanvankelijk politicologie en later rechten. In 1973, na zijn afstuderen, keerde hij terug naar Paramaribo, waar hij werd beëdigd als advocaat. Drie jaar later vestigde hij zich opnieuw in Amsterdam en met Mischa Wladimiroff begon hij het advocatenkantoor Wladimiroff & Spong Advocaten. Spong behartigde de belangen van onder anderen drie leden van de Rote Armee Fraktion en stond voetballer Patrick Kluivert bij toen deze werd beschuldigd van verkrachting. Ook verdedigde hij Cees Borsboom in de zaak van de Schiedammer Parkmoord.

Gerard Spong - De Breuk. Een van mijn opmerkelijkste moordzaken. Uitgeverij Balans, 304 pag., € 17,95. ISBN 978-94-600-3668-2. Verschijnt 6 juni 2013

Geen opmerkingen: