14 mei 2009

Debutantenbal (nieuws, 2009)

DRIE KANSHEBBERS OP SCHADUWPRIJS

Menno Haaijman, Bjorn Stibbe en Erik van Vliet zijn de drie overgebleven kandidaten voor de Schaduwprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende debuutroman. De winnaar van de prijs zal bekend worden gemaakt tijdens de CPNB-persbijeenkomst voor Juni – Maand van het Spannende Boek, op woensdag 20 mei. De prijs bestaat uit een bedrag van duizend euro en een zeefdruk van Dick Bruna.

In 'De Maskilim' van Menno Haaijman worstelt een joodse hoogleraar met de onvoorspelbaarheid van het leven. Bjorn Stibbe vertelt in 'De zwendelaar' over een jonge bankier die zich vertilt aan een superbeleggingsfonds. In 'Het Bonobo-alternatief' van Erik van Vliet ontwaakt een bioloog vijftien jaar later uit een coma.

Dit jaar werden twintig titels ingezonden voor de Schaduwprijs, een nieuw record. Over het algemeen viel het niveau van de inzendingen tegen, meldt de jury. Bij wijze van experiment werd een aantal in eigen beheer uitgebrachte boeken als inzending geaccepteerd. Geen van deze uitgaven haalde een voldoende. Het experiment is, wat de jury betreft, eenmalig.

In de jury voor de Schaduwprijs 2009 zitten Marieke Bemelman, Jos van Cann, Alwin van Ee en Willem Asman, allen bestuursleden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, en de winnaar van de Gouden Strop van 2008, Charles den Tex.

De Schaduwprijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is genoemd naar de legendarische hoofdpersoon 'de Schaduw' van de auteur Havank.

(Bron: www.schaduwprijs.nl)

3 opmerkingen:

Remko Meddeler zei

Erik van Vliet? O, nee toch! (Bij VN mogen recensenten namelijk 0 sterren geven...) ;-)

Jurgen zei

Remko, het blijft een kwestie van smaak. De boeken in de VN D&T gids worden echter maar door één persoon gelezen. Bij een jury door meerdere mensen. Als één iemand het goed vind zou het dus in theorie al een nominatie kunnen opleveren.

Het is gewoon wachten op het juryrapport.

Remko Meddeler zei

Jürgen, daarin heb je volledig gelijk. Ik ben oprecht benieuwd naar dat juryrapport!