28 mei 2009

Jazeker, we worden genoemd... (nieuws, 2009)

EUROPOL DOET AAN NAAMSBEKENDHEID VIA THRILLERS

Europol, officieel 'de rechtshandhavingsorganisatie van de Europese Unie die criminele inlichtingen verwerkt', wordt steeds meer bij het grote publiek bekend. Althans, dat leidt de organisatie af aan het feit dat ze steeds meer een rol gaat spelen in tv-series, films en boeken.

De Europese politiedienst wil van harte meewerken aan tv-series, films en boeken waar ze in voorkomt, laat de organisatie weten in een persbericht. ,,We zijn ons ervan bewust dat we niet kunnen ingrijpen in fictie dan wel autoriseren. We weten dat ons dagelijks werk in fictie flink wordt gekruid, maar onze conclusie is dat we beter op verzoeken om informatie kunnen ingaan dan negeren en dan totaal geen invloed hebben.''

Uit 'recherche-onderzoek' blijkt dat (het werk van) Europol in onder andere de volgende boeken voorkomt:
'Bloedrozen' (2009) van Stan Lauryssens. De Belgische schrijver laat zijn held, een hoofdinspecteur uit Antwerpen, werken voor Europol. Hij onderzoekt een aantal moorden gepleegd in het gebied tussen Barcelona en Perpignan. De schilderijen van Salvador Dalí spelen daarbij een rol.
'Die Orlandi Verschwörung' (2009) van Martin de Wolf. Daniella Romanue, een rechercheur van Europol, onderzoekt een link tussen een moord en de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981.
'The Brotherhood of the Holy Shroud' (2008) van Julia Navarro. Europol en CIA assisteren bij een moordonderzoek in de kathedraal van Turijn.
'Operation Gamma' (2007) van Troels Oerting Joergensen. Thriller over georganiseerde misdaad in Denemarken. Onderzoeker Christian Lange schakelt Europol in.
'The Midnight Choir' (2007) van Gene Kerrigan. De Ierse rechercheur Harry Synnott, wiens morele rechtschapenheid hem heeft vervreemd van zijn collega's, maakt zich op voor promotie naar Europol.
'6/12' (2006) van Ilkka Remes. Twee speciale onderzoekers van Europol, Timo Nortamo en Johanna Vahtera, krijgen te maken met een gijzeling in het paleis van de Finse president op Onafhankelijkheidsdag, 6 december.
'Mind Reader' (1998) van Brian Freemantle. Deze thriller wordt gedragen door dr. Claudine Carter, een Engels-Franse forensisch psycholoog en profiler, werkzaam voor Europol.

1 opmerking:

Simon zei

Misschien moeten ze eens het verschil tussen Europol (onbekend) en Interpol (heeeel bekend) goed uitleggen. Om te beginnen...