24 mei 2009

Daniëlle Hermans - De watermeesters (2009)

Het lijk in de Hondsbossche Zeewering






(Door Peter Kuijt)

Op de cover van De watermeesters, de tweede thriller van Daniëlle Hermans (1963), meldt een stickertje dat van haar debuut Het tulpenvirus 'al 10.000 exemplaren' zijn verkocht. Dat zijn verkoopcijfers die succesauteurs als Saskia Noort en Esther Verhoef zonder met de ogen te knipperen al scoren. 

Maar Hermans' debuut scoort ook in het buitenland en dat is bijzonder. Het tulpenvirus is inmiddels verkocht aan de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Brazilië. En dat komt niet in de laatste plaats door de inspanningen van Hermans' onvermoeibare literaire agent Paul Sebes, zelf auteur van Bestseller. Wat elke beginnende schrijver moet weten.

Het moet gek lopen als Sebes De watermeesters niet eveneens met succes aan het buitenland kan slijten. Het is niet alleen volkomen terecht, want een deksels goede thriller, maar het onderwerp zal 'daar buiten' aanspreken: de eeuwige en unieke strijd van die gekke Hollanders tegen het water. Verplichte kost ook voor onze prins van water en sanitatie.

De watermeesters speelt zowel in het heden als zo'n vierhonderd jaar geleden. In het begin van de zeventiende eeuw broedt een groep invloedrijke lieden op plannen om van het Beemstermeer de Beemster te maken. De drooglegging werd destijds niet zonder slag of stoot gerealiseerd. Maar over drie jaar viert de Beemster toch mooi dat het al vier eeuwen lang droge voeten houdt.

In het heden heeft de politie met een moordzaak te maken, die indirect is terug te voeren op het staaltje watermanagement van weleer. Er wordt een lijk aangetroffen dat met zijn hoofd is ingegraven in de Hondsbossche Zeewering. Het slachtoffer draagt slechts een onderbroek van De Bijenkorf. De fysiek omvangrijke rechercheur Rob van Helden en zijn jonge collega Nicole Hessels weten te achterhalen dat deze te betreuren 'Hansje Brinkers' bij leven en welzijn luisterde naar de naam Berend Adriaans, directeur van een ingenieursbureau gespecialiseerd in waterbeheer en begiftigd met de door de premier zo bewonderde 'VOC-mentaliteit'. En dan raakt er nog iemand zoek, eveneens werkzaam bij het ingenieursbureau. Maar voor zijn verdwijning weet deze arme drommel zijn vriendin, journaliste Sophie van Manschot, op te dragen alle bestanden van zijn computer te wissen. Het moordonderzoek van Van Helden en Hessels en de particuliere speurtocht van de journaliste leiden naar een zeventiende-eeuwse moord.

De watermeesters heeft werkelijk alles mee. Allereerst die fraaie 'Hollandse' cover. Maar ook een lekkere whodunnit in een soepele stijl, waarin Hermans vernuftig lijntjes trekt tussen heden en verleden. De dialogen staan als een huis, er is humor op zijn tijd, de karakters zijn aansprekend en de schrijfster heeft haar kennis van het waterbeheer zo gedoseerd, dat je er niet mee wordt overvoerd, maar er nog wat van opsteekt ook. Opzij Noort en Verhoef, hier komt Hermans!

Daniëlle Hermans - De watermeesters. Uitgeverij A.W. Bruna, 301 pag.

Geen opmerkingen: