25 mei 2009

Wurgende greep (nieuws, 2009)

'BLOEDBROEDERS' STILZWIJGEND MACHTIGSTE MAFFIAGROEP

De maffia van de Italiaanse regio Calabrië, de ''ndrangheta', heeft door zijn bloedbanden en onzichtbaarheid kunnen uitgroeien tot een van de machtigste misdaadorganisaties van Italië. Toch is zij bij het grote publiek nog vrijwel onbekend. Het boek 'Bloedbroeders', dat nu in de winkels ligt, moet daar verandering in brengen.

Schrijvers Nicola Gratteri en Antonio Nicaso beschrijven gedetailleerd hoe de organisatie in elkaar steekt, van het toelaten van nieuwe leden tot de geheime codes die de 'ndranghetafamilies hanteren, van de manier waarop de clans hun geld 'verdienen' tot hun banden met andere nationale en internationale misdaadorganisaties. Honderden namen passeren in het boek de revue, evenals de plaatsen waar de families opereren. ,,Zodat niemand meer kan zeggen, 'we wisten het niet''', aldus Nicaso in een interview met het ANP.

Gratteri is officier van justitie in Réggio di Calábria, het machtscentrum van de 'ndrangheta. Hij heeft in zijn jaren durende strijd al heel wat voormalige klasgenoten achter de tralies gezet en leeft al tien jaar onder voortdurende beveiliging. Enige jaren geleden nog werd een heel wapenarsenaal aangetroffen, dat bestemd was om hem mee te vermoorden.

Journalist Nicaso schreef verscheidene boeken over de maffia en publiceerde voor het eerst de speciale 'code' van de maffia. Na bedreigingen aan zijn adres verhuisde hij van Sicilië naar Canada.

De schrijvers willen met hun boek duidelijk maken dat de 'ndrangheta ernstig wordt onderschat. De organisatie zet vooral met de handel in drugs jaarlijks een kleine 44 miljard euro om. Doordat de meer dan honderd clans gebaseerd zijn op familiekernen, en dus bloedbanden, is het erg moeilijk ze te infiltreren. Dat maakt ze voor andere criminele organisaties betrouwbare handelspartners. Zo hebben ze hun tentakels kunnen uitstrekken naar andere landen van Europa, zoals Nederland, Duitsland en Spanje, en ook naar andere delen van de wereld.

Gratteri en Nicaso zien dat er onder de nieuwe generaties de wil bestaat zich te bevrijden van de wurgende greep van de maffia. Maar zij kunnen dat niet zonder ingrijpen van de politiek. ,,Veel politici lijken alleen te merken dat de maffia's bestaan als ze schieten, maar negeren ze liever als ze geen 'last' veroorzaken'', concluderen de schrijvers aan het einde van hun boek. Er lijkt nog een lange weg te gaan.

Geen opmerkingen: