27 december 2008

Wordt verwacht 75 (nieuws, 2008)

EEN VROUW ALS KRISTINA

Hun vierde thriller is vrijwel af, schrijven Marianne en Theo Hoogstraaten op hun website. En dat terwijl hun derde misdaadroman, 'Lokvrouw', nog de gang naar de boekhandel moet maken. Dat gaat binnenkort, in februari 2009, gebeuren.

In 2005 verscheen 'Een middag aan zee', het thrillerdebuut van de Hoogstraatentjes, een jaar later gevolgd door 'Kruisgang'. Dat er een langere tijd zit tussen hun tweede en derde thriller voor volwassenen, zal ongetwijfeld hebben te maken met de vele andere activiteiten van het duo (jeugdromans, lezingen op scholen, het schrijven van musical), maar ook met de overstap van uitgeverij De Fontein naar De Boekerij. 'Lokvrouw' is, zo meldt het schrijverspaar, deels gebaseerd op het ware verhaal van een Kroatische vrouw wier familie zwaar heeft geleden onder de oorlog in 1991.

Het verhaal: Omdat de Amsterdamse boekhandelaar Daniel wordt getroffen door een ernstige oogziekte adverteert hij voor een personal assistent, die niet alleen zijn huishouden kan runnen, maar hem ook kan vergezellen op de reizen die hij nog wil maken voordat hij helemaal blind wordt. Een jonge Kroatische vrouw, Kristina, reageert op nogal opvallende wijze. Daniel is onder de indruk en neemt haar in dienst op basis van slechts één referentie.
Ze overtuigt hem ervan dat varen met een cruiseschip voor hem de ideale manier van reizen is. Hij besluit met haar een cruise te maken op de Middellandse Zee. Al snel verandert deze reis in een nachtmerrie. Heeft hij Kristina niet te gemakkelijk zijn vertrouwen geschonken?

ALS EEN KONIJN

De titel 'Het eiland van de verdwenen meisjes' doet sterk denken aan 'Het eiland van verloren zielen' (van Martyn Bedford) en 'De kerk van de dode meisjes' van 'Stephen Dobyns'. Maar geen van de twee auteurs heeft de hand gehad in deze tweede spannende roman van de Amerikaanse Jennifer McMahon (1968). Geschreven 'in de sfeer van Gillian Flynn en Donna Tartt', aldus uitgeverij De Boekerij.

Het boek, dat in maart 2009 verschijnt, vertelt over de spectaculaire belevenissen van de 23-jarige Rhonda Farr. Zij is nietsvermoedend op weg naar een sollicitatiegesprek als ze zich ineens midden in een misdaadscène bevindt. Terwijl ze in haar auto zit te wachten tot de pompbediende van het tankstation haar komt helpen, ziet ze vlakbij iemand die is verkleed als een konijn een jong meisje uit een auto grijpen. Verward door het absurde konijnenkostuum is Rhonda in trance geraakt, en tegen de tijd dat ze bij zinnen is, zijn de kidnapper en het kind al verdwenen. Geplaagd door schuldgevoel helpt ze mee aan het politieonderzoek. Maar als ze dichter bij de identiteit van de kidnapper komt, komt ze ook dichter bij de waarheid achter de verdwijning van een ander kind - haar beste vriendin Lizzy, die jaren geleden verdween.

Op haar website schrijft McMahon dat zij in het huis van haar grootmoeder in Connecticut opgroeide. In dat huis, zo was haar overtuiging, leefde ook een geest genaamd Virgil op zolder. Ze schreef haar eerste gedicht toen ze in de derde klas zat. Ze studeerde een jaar lang poëzie, schreef zelf weer eens een gedicht dat veranderde in een verhaal en dat verhaal werd weer geüpdatet tot een roman. Daarna nam ze eens flink de tijd om na te denken of ze verder wilde gaan in de poëzie of de fictie. In de tussentijd bouwden zij en haar partner een huis in Vermont en nam McMahon baantjes aan als schilder, boerin, pizzabezorger, Paaskonijn en staflid van een tehuis voor daklozen. In 2000 besloot ze zich fulltime op het schrijven te richten, met onder ander 'Het eiland van de verdwenen meisjes' als resultaat.

LEKKERE BUURT

Vijf sterren kreeg 'Zonder een woord', de eerste thriller in Nederlandse vertaling van Linwood Barclay, op De Spanningsblog. ,,Dit boek heeft een dijk van een intrige, dotten van karakters, diabolische dialogen en is snel en verrassend tot de laatste letter'', aldus de recensent van dienst. Het was overigens niet Barclays eerste thriller. Vanaf 2004 publiceerde hij vier misdaadromans rond de wijsneuzerige Zack Walker.

Fans van het spannende werk van de Canadese columnist hoeven niet lang meer te wachten op een volgende thriller. In mei 2009 verschijnt 'Dicht bij huis' (oorspronkelijke titel: 'Too Close to Home').

Promise Falls is niet de soort buurt waar een gezin thuis wordt doodgeschoten. Maar dat is precies wat er met de Langleys gebeurt op een warme zomeravond. Niemand is geschokter dan de aangrenzende buren Jim en Ellen Cutter. Ze zagen elkaar af en toe bij een barbecue, en hun zoon Derek was bevriend met Adam, de zoon van de Langleys. Maar hoe goed kenden ze elkaar eigenlijk?
Dit is wat Jim Cutter zich nu afvraagt en de antwoorden die hij vindt zijn niet erg geruststellend. Promise Falls blijkt meer geheimen te herbergen dan iemand kon vermoeden. Jim hoeft alleen maar naar zijn eigen huis en naar zijn vrouw Ellen te kijken en hij weet dat niet alles is wat het lijkt. Maar wat deed hun zoon in het huis van de Langles op de avond dat ze werden vermoord?

Andere nieuwe titels:

P.D. James - 'De patiënte' (maart 2009)
Steven Saylor - 'De triomf van Caesar' (april 2009)
Faye Kellerman - 'De Mercedes moord' (mei 2009)
Michael Connelly - 'Ongrijpbaar' (mei 2009)

Geen opmerkingen: