10 december 2008

Diep in het bos (nieuws, 2008)

OP ZOEK NAAR EEN THRILLER

Tamelijk geruisloos is twee nachten voor Pakjesavond de thriller 'd3Zusjes' op de markt gekomen. Het gaat om de debuutroman van Ina Enssr en is een uitgave van het bedrijf Walla Walla uit Wageningen.

Tamelijk geruisloos, want er is geen feestelijke bijeenkomst met champagne en overhandiging aan een BN'er aan te pas gekomen. Geheel in de stijl van het boek, dat over de wondere wereld van het satellietplaatsbepalingssysteem gps gaat, is het eerste exemplaar van de thriller in de nacht van 3 op 4 december verborgen ergens in Nederland. De locatie waar het boek, een literaire thriller bedoeld voor volwassenen, te vinden is, wordt bekendgemaakt op vrijdag 12 december om 12.12 uur op de website www.d3zusjes.nl. De eerste die deze plek weet te vinden, heeft de primeur (en een aantal extra verrassingen) in handen. Althans, dat belooft Walla Walla.

'd3Zusjes' gaat over de verdwijning van computerexpert Paul Bos. Als hij na twee maanden nog steeds spoorloos is, zoekt zijn vrouw contact met journaliste Kristie Beekman. Al snel krijgt zij het vermoeden dat Pauls verdwijning te maken heeft met zijn hobby geocaching (schatzoeken met een gps). Geholpen door twee ervaren geocachers gaat Kristie op onderzoek uit. Verborgen aanwijzingen, raadsels en hints van de mysterieuze GioMan brengen haar vervolgens steeds dichter bij de 'gruwelijke waarheid' die diep in het bos verborgen ligt.

Volgens Walla Walla is 'd3Zusjes' de eerste thriller waarin geocaching een prominente plaats inneemt. Geocaching is een nieuw fenomeen, dat behoorlijk populair aan het worden is. Wereldwijd zijn al bijna 700.000 'schatten' verstopt, stelt Walla Walle, en alleen in Nederland zijn meer dan 100.000 mensen regelmatig op pad met een gps op zoek naar verborgen caches (schatten). Geocaching wordt 'een prachtige combinatie van zoeken en puzzelen' genoemd, 'een nieuwe techniek en in de natuur zijn'. Volgens de uitgever komen al deze ingrediënten in het boek aan
de orde. De bossen in Zuid-Veluwe vormen het decor waarin het verhaal zich afspeelt.

Allemaal leuk en aardig, maar wie is in godsnaam Ina Enssr en wat is Walla Walla?
Op de site van het boek staat bij de auteur Ina Ensrr een fraaie foto van Twin Peaks-actrice Sherilyn Fenn. Verder worden we niet veel wijzer. Navraag leert echter dat Ina Enssr het pseudoniem is van Jaap van Raffe. Het is een 'vertaling' van zijn achternaam, aldus Gerda van Donkersgoed van Walla Walla. ,,Het thema in het boek is gps-treasure-hunting en bij geocaching spelen coderingstechnieken een belangrijke rol. De meest gebruikte techniek is het vervangen van letters (A=N, B=O, C=P etc.).''

Jaap van Raffe werd in 1962 geboren in Bleiswijk, studeerde in Wageningen Bos- en Natuurbeheer en werkte van 1989 tot 1993 bij een automatiseringsbedrijf. Daarna werkte hij bij IBN-DLO, nu Alterra (onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum). Zijn werkzaamheden betroffen onderzoek op het vlak van bos- en natuurbeheer en recreatie.

Vanaf 2003 heeft hij samen met Tineke de Boer een buitensportbedrijf (gespecialiseerd in gps-activiteiten en geocaching). 'd3Zusjes' is zijn eerste roman/thriller. Wel bracht hij eerder wetenschappelijke publicaties uit.

Ina Enssr alias Van Raffe zegt fan te zijn van de thrillerserie Twin Peaks. ,,Dat wil niet zeggen dat het boek lijkt op de hit uit de jaren negentig'', meldt haar/zijn site. ,,Twin Peak-fans zullen het boek echter zeer kunnen waarderen. Net als fans van de film 'The Usual Suspects' (Bryan Singer), 'Spoorloos'/'Het gouden ei' (film van George Sluizer/boek van Tim Krabbé) en de film 'The Blair Witch Project' van Daniel Myrick.
Walla Walla is geen uitgeverij in de traditionele zin des woords, maar een bureau dat andere bedrijven begeleidt bij hun (eerste) stappen op het internet. Walla Walla ontwikkelt websites en richt zich op ondernemingen in Wageningen en omgeving.

Het boek van Ina Enssr telt 224 pagina's en kost 16,95 euro. Voor meer informatie: zie www.d3zusjes.nl.

Geen opmerkingen: