20 december 2008

Fijne dagen, hè....

...EN DE BESTE WENSEN...

De mooiste en best verzorgde kerstwensen krijg je van uitgeverijen. Kaarten stromen binnen, ook via de digitale snelweg. Zo gaf uitgeverij A.W. Bruna op animatieve wijze gewag van haar bestsellers van het afgelopen jaar (Stieg Larsson, David Baldacci) en liet ze het een en ander zien aan wat ons nog (voor moois) te wachten staat (John Grisham, Carlos Ruiz Zafón e.a.).

Maar er zijn uitgeverijen die nog meer werk van hun beste wensen hebben gemaakt. Zo stuurde Anthos een handzaam boekje over kerstmuziek 'in enkele liedjes en lijstjes', samengesteld door muziekkenner Leo Blokhuis, de 'rots in de branding van Top 2000 A Go Go-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Zo verhaalt Blokhuis over 'Stille Nacht', 'Jingle Bells' en de geschiedenis van 'White Christmas'. En passant stelt hij een lijstje op met de grootste kerstvergissingen ('All I Want For Christmas Is You' van Mariah Carey en 'Last Christmas' van Wham!) en stelt hij wat alternatieven voor (o.a. 'Lonely Christmas Eve' van Ben Folds en 'One Little Christmas Tree' van Stevie Wonder)

Uitgeverij De Geus verscheepte een prachtige dichtbundel van de Palestijnse schrijver Mahmoud Darwish, getiteld 'Staat van beleg'. Darwish overleed op 9 augustus 2008 op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een openhartoperatie in een Amerikaans ziekenhuis. Zijn overlijden gaf aanleiding tot drie dagen van nationale rouw in Palestina. Darwish ligt begraven in Ramallah, in de schaduw van drie palmbomen, met uitzicht op Jeruzalem.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff dacht aan de thrillerliefhebbers en deed 'Amanda' op de post, een novelle van de dit jaar 75 jaar geworden Felix Thijssen. Na 'Cleopatra', 'Isabelle', 'Tiffany', 'Ingrid', 'Caroline', 'Charlotte', 'Rosa', 'Rebecca' en 'Esperanza' is dit het tiende Max Winter-mysterie. De privédetective wordt opgebeld door een vrouw in paniek: haar tienjarige zoon is verdwenen. Max kent haar van vroeger en weet dat haar leven draait om manipulaties en valse schijn, plus een geheim dat ten koste van alles verborgen moet blijven. Dit is geen gewone ontvoering. Om de jongen te redden moet Max ' door een mijnenveld van hebzucht, leugens en misdaad'. Dit zijn de donkerste dagen voor Kerstmis.
Een fraaie novelle, met alle ruimte voor Stille Nacht, het welbehagen in de mensen, maar ook voor Max' nutteloze ochtenderectie.
Wat een fraaie wensen.
Waar hebben wij recensenten dat aan verdiend?

Geen opmerkingen: