10 december 2008

Peter Elberse - Bekentenissen uit de Bunker (2008)

Voor een select publiek




(Door Arno Ruitenbeek)

Bekentenissen uit de Bunker zal het vooral goed doen bij een select gezelschap. Journalisten, beveiligers en advocaten herkennen de impressies van Peter Elberse uit de zwaarbeveiligde rechtbank op een bedrijventerreintje in Amsterdam-Osdorp.

Schrijver dezes geniet de twijfelachtige eer vaak in de Bunker te hebben moeten vertoeven. Als rechtbankverslaggever, net als de auteur. Dus ik weet (ook) waar hij het over heeft. De grotendeels geblindeerde ramen, de veiligheidsmaatregelen, de sympathieke parketpolitiemensen, de suïcidaal kale ruimten voor persmuskieten, strafpleiters en ander voor justitie noodzakelijk kwaad. De broodjes bal van de verderop gelegen snackbar Dicke Mick vermochten na enige tijd de gang naar dit barre oord niet meer goed te maken.

Maar ja, naar deze uithoek ga je niet voor een leuk kort gedingetje over onbetaalde rekeningen, tussen hardwerkende mkb'ers, voor eenmaal gehuld in een slecht zittend kostuum boven ongepoetste werkschoenen. Of een doorsneezaak met winkeldieven in de
verdachtenbank en gedupeerde kleingrutters op de publieke tribune. Dat kunnen ze in de gewone rechtbanken wel af. Echter, als de echte grote, harde criminelen, de vluchtgevaarlijke pistolentrekkers onder ogen van hun rechters moeten komen, is de Bunker de aangewezen plek. En dat heeft wel iets. Spanning, sensatie, hoop op een onverwacht lekker verhaal.

Bij Elberse zit die mengeling van afschuw en bewondering, van afstoten en aantrekken er helemaal in. Hij is verslaafd aan de Bunker, maar weet tegelijkertijd dat te veel Holleeder, te veel Hells Angels, leugens, angstige kroongetuigen en bloederige afrekeningen slecht voor zijn gezondheid zijn. Of in elk geval vernietigend voor een gezonde kijk op onze samenleving.

We kunnen niet anders, dit is ons vak. Het is mooi en leuk om te doen. Je zou niet anders willen. Aan de tv-kijker, de krantenlezer, de gewone burger zal die verslaving, noem het beroepsdeformatie, voorbijgaan. Dat maakt Bekentenissen uit de Bunker niet tot een slecht boek.

Peter Elberse - Bekentenissen uit de Bunker. Uitgeverij De Fontein, 164 pag.

Arno Ruitenbeek is misdaadverslaggever van het Noordhollands Dagblad

Geen opmerkingen: