04 september 2024

Wordt verwacht 599 (nieuws, 2024)

Een dode in het theehuis



Cosy crime is hot and happening. Terwijl het al een stokoud onderdeel van het thrillergenre is. Maar juist de laatste jaren schijnen deze luchtige misdaadverhalen zonder expliciet geweld het goed te doen. De grote voortrekker vandaag de dag is Richard Osman. Hij kent vele navolgers zoals Jesse Sutanto die in november bij A.W. Bruna haar spannende roman Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars laat verschijnen. 

Cosy crime oftewel misdaad met een knipoog, doet het al goed sinds de hoogtijdagen van Agatha Christie en Appie Baantjer. Bloedspatten blijven de lezers bespaard evenals grof taalgebruik. De covers doen doorgaans lieflijk (lees: truttig) aan, met afbeeldingen van een fles wijn, een snorrende kat, een dame op een omafiets of een Italiaans cipressenlandschap. 'Cluedo voor gevorderden', noemt de Volkskrant-recensent dit subgenre.

Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars van de Chinees-Indonesische auteur Jesse Sutanto past helemaal in dat hokje. Ze heeft inmiddels negen boeken op haar naam staan, niet alleen voor volwassenen maar ook voor young adulss. Met haar Dial A for Aunties won ze in 2021 de Comedy Women in Print Prize. Netflix heeft een optie genomen om het boek te verfilmen. 

Van Vera Wongs.... etc. zijn inmiddels de tv-rechten gekocht door Warner Bros. Oprah Winfrey en Mindy Kaling (The Office) zijn de producenten. Het boek is het eerste deel van een serie.

De zestigjarige thee-expert Vera Wong doet, onder het genot van een kopje wulongthee, niets liever dan het internet afspeuren zoals een ware ‘detective’ betaamt. In feite houdt ze nauwlettend in de gaten of haar volwassen zoon inmiddels met iemand aan het daten is.

Maar wanneer Vera in haar theehuis in San Francisco’s Chinatown een dode man aantreft, is een sterk kopje longjing niet genoeg om hier het hoofd aan te bieden.

Met het idee dat zij dit beter kan oplossen dan de politie – want niemand ruikt zoveel onraad als een Chinese moeder met te veel vrije tijd – besluit Vera dat zij de dader gaat opsporen.

Geen opmerkingen: