27 september 2024

Een fijn moment (nieuws, 2024)

Elvin Post situeert nieuwe thriller in zijn eigen Rotterdam



Een dode man, een plas bloed en een trappenhuis ergens in de Rotterdamse wijk Schiebroek. Het zijn de ingrediënten van Een aardig meisje, de nieuwe thriller van Elvin Post die op 8 oktober bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt.

Bizarre verhalen over verenigingen van eigenaren (VVE's) en burenruzies brachten Gouden Stropwinnaar Elvin Post op het idee voor een nieuwe thriller. 'We denken dat wij onze buren kennen, maar is dat wel zo?', stelt Post in het Rotterdamse nieuwsblad De havenloods. 

Waar hij eerdere thrillers situeerde in zijn geliefde Verenigde Staten, koos hij voor Een aardig meisje de achtergrond van Schiebroek, de wijk waarin hij zelf woont. 'Ik vond het leuk om dit keer de plekken uit mijn buurt waar ik zelf vaak kom in het boek terug te laten komen, zoals restaurant PPPL aan het Rododendronplein en ‘t Zwarte Plasje, een zwembad in de wijk Hillegersberg', aldus Post.

In De havenloods vertelt hij hoe het schrijfproces tot stand komt. 'Ik ben een ochtendschrijver en probeer altijd te stoppen met schrijven als het nog lekker gaat. Heel soms weet ik het even niet meer, dan ga ik wandelen of naar de film. Een enkele keer word ik ‘s nachts wakker met een idee. Dat moet ik dan snel opschrijven anders ben ik het de volgende ochtend vergeten. Op ongeveer driekwart van een boek kan ik meestal wel wat langer achter elkaar doorschrijven. Dat is wel een fijn moment.'

Post raadpleegt soms anderen om over bepaalde onderwerpen meer te weten te komen, zoals tennisser Raemon Sluiter voor Breekpunt en hoofdinspecteur Wim Rijntalder bij de Rotterdamse politie voor vragen over politiewerk. Het boek dat gebaseerd is op echte feiten van een grote kunstroof, Vals beeld, vergde volgens de schrijver vier maanden onderzoek.

Posts nieuwe thriller gaat over Megan Smit, een aardig meisje. Helaas is het leven tot nu toe niet zo aardig voor háár. Op jonge leeftijd verloor ze haar vader, ze liep haar gedroomde carrière als filmactrice mis en haar moeder wil maar niet begrijpen waarom ze een einde maakte aan de disfunctionele relatie met haar ex-vriend Rex.

Wanneer Megan een nieuw appartement betrekt in Rotterdam, lijkt het leven haar eindelijk toe te lachen. Lijkt. Want nog geen vijf maanden later ligt haar buurman dood in het trappenhuis en wordt ze beschuldigd van moord.

Is Megan onschuldig, zoals ze beweert, of liegt ze en is ze opgehouden een aardig meisje te zijn?

Elvin Post won met zijn debuut Groene vrijdag (2004) direct de Gouden Strop. Het was het begin van een rijk oeuvre, met als meest recente thrillers De cursus en Breekpunt. Hij oogstte de afgelopen jaren ook succes met zijn youngadultboeken. Het werk van Post is uitgegeven in het Duits, Frans, Spaans, Turks, Hebreeuws, Arabisch en Indonesisch.

(Bron: De havenloods)

Geen opmerkingen: