24 september 2022

Verdiende loon (nieuws, 2022)

Moord op King Charles
Was het een vooruitziende blik dat Robert Harris deed besluiten om kort na het verscheiden van koningin Elizabeth met een thriller te komen over de moord op koning Charles? De eerste welteverstaan. Of hebben slimme marketingmensen er de hand in gehad om deze thriller in de winkel te krijgen?

We zullen er nooit achter komen. Wat we wel weten dat uitgeverij Cargo op 17 november de boekhandel bevoorraadt met Regicide, de nieuwe historische thriller van de Britse meesterschrijver. De thriller beschrijft de klopjacht op de moordenaars van koning Charles I.

We gaan terug naar het jaar 1660. Generaal Edward Whalley en zijn schoonzoon kolonel William Goffe steken de Atlantische Oceaan over, op de vlucht, en op zoek naar onderdak omdat ze worden gezocht voor de moord op koning Charles I. In Engeland zijn ze bij verstek veroordeeld wegens hoogverraad.

In Londen krijgt Richard Nayler, de secretaris van het Regicidecomité van de Privy Council, opdracht om de gevluchte mannen op te sporen. Hij zal nergens voor terugdeinzen om ervoor te zorgen dat de beide mannen hun verdiende loon krijgen. Er staat een prijs van honderd pond op hun hoofd – en het maakt niet uit of ze dood of levend worden opgepakt.

Robert Harris (1957) werkte als journalist bij de BBC en voor The Observer, The Sunday Times en de Daily Telegraph. Harris schreef aanvankelijk non-fictieboeken over maatschappelijke en politieke thema’s, maar zijn succes als auteur begon met zijn debuut Vaderland in 1992.

Hij bouwde zijn oeuvre verder uit met de alom geprezen Cicero-trilogie en zijn boek De officier, over de Dreyfus-affaire, werd door Vrij Nederland verkozen tot Thriller van het Jaar en was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Een paar van zijn boeken zijn verfilmd, waaronder Vaderland (met Rutger Hauer), Enigma (met Kate Winslet) en Archangel (met Daniel Craig). De officier en München 1938 werden beide verfilmd door Roman Polanski. Op Netflix is een grote verfilming van München 1938 te zien, met in de hoofdrol Jeremy Irons. Harris woont en werkt net buiten Londen.

Geen opmerkingen: