17 september 2022

Noest plottend (nieuws, 2022)Tomas Ross schrijft what if-thriller over Poetins dochter
Hij schrijft door tot-ie er bij neer valt, zei hij eerder dit jaar in een uitzending van het tv-programma Brommer op zee. Tomas Ross vierde gisteren zijn 78ste verjaardag. Maar in plaats van aan de taart zat hij aan zijn laptop. Te werken aan een nieuwe thriller. Over een zekere Poetin.

Op zijn 78ste schrijft, schrapt en schaaft hij aan zijn 78ste. De laptop staat in comfortabele positie. Pakje shag en doosje lucifers binnen handbereik en uitzicht op het werk van Philip Kerr, John le Carré en dr. L. de Jong.

Tomas Ross meldt op Facebook dat hij 'noest plot' aan een thriller met de werktitel Poetins dochter. 'Aan de basis staan de nieuwsberichten over Maria Poetina en haar veronderstelde Nederlandse echtgenoot', aldus de thrillerveteraan. 'Geen historie, maar dichter bij de actualiteit. Een 'what if' thriller.'

Maria Poetina is een van de twee dochters van de Russische president Vladimir Poetin. Ze werd geboren in 1985, studeerde geneeskunde, werd endicronoloog en trouwde in 2008 een Nederlandse zakenman. Het stel vestigde zich in Voorschoten en woonde in een penthouse in een buurt met de toepasselijke naam Krimwijk. In 2014 riepen inwoners op Maria het land uit te zetten nadat vlucht MH17 was neergehaald door pro-Russische rebellen boven Oekraïne.

Maria en haar Nederlandse zakenman schijnen niet meer bij elkaar te zijn. Maria Vorontsova, zoals ze officieel heet en haar zus, rock-'n-rolldanseres Katerina Tichonova, staan sinds april op de sanctielijst van de Verenigde Staten. Dat is gebeurd na de Russische inval in Oekraine, door Vladimir Poetin omschreven als 'een speciale militaire operatie'. Ze kunnen geen financiële tegoeden meer aanhouden in de Verenigde Staten; vermogens die ze daar hebben kunnen bevroren worden. De sancties maken deel uit van de Amerikaanse pogingen om Rusland economisch en financieel op de knieën te dwingen.

Kortom, bouwstenen genoeg voor een actuele factionthriller. 

De werkkamer van Tomas Ross: 
(bron: Facebook)

Geen opmerkingen: