12 september 2021

Longlist (nieuws, 2021)

Pieter Aspe maakt postuum kans op oeuvreprijs  



De jury van het Nederlands Thrillerfestival heeft de longlist vrijgegeven van 15 auteurs die kans maken op de oeuvreprijs de Gouden Vleermuis. Volgens het reglement dienen genomineerden beschikbaar te zijn voor een uitzending van Tijd voor Max. Voor kanshebber Pieter Aspe is dat godsonmogelijk: hij overleed op 1 mei van dit jaar.

Niettemin staat toch de naam van Pieter Aspe op de longlist. Naast Aspe staan nog vier Belgische auteurs op deze lijst: Patrick Conrad, Toni Coppers, Guido Eekhaut en Sandra J. Paul. Van het Nederlandse contingent thrillerauteurs hebben er vijf een plaatsje op de longlist bemachtigd: Corine Hartman, Loes den Hollander, Linda Jansma, Peter Römer, Simon de Waal en Peter de Zwaan. Andere kanshebbers zijn Arne Dahl (Zweden), het Britse duo Nicci French, Arnaldur Indriðason (IJsland) en Anders Roslund (Zweden).

Op 1 oktober maakt de driekoppige jury de shortlist van maximaal zes auteurs bekend. Op 24 oktober wordt de winnaar van de Gouden Vleermuis gehuldigd tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. De winnaar krijgt een oorkonde, een sculptuur en een geldbedrag van 5.000 euro. De overige genomineerden die op het festival hun gezicht laten zien krijgen een bedrag van 250 euro. De Gouden Vleermuis wordt voor de negende keer toegekend. In 2013 won Charles den Tex de eerste. Daarna volgden Tomas RossRené AppelHákan NesserSara LöwestamTheo en Marianne HoogstraatenEsther Verhoef en Jacob Vis (zie foto).

Geen opmerkingen: