22 januari 2010

Heel genereus (nieuws, 2010)

JAMES PATTERSON MAAKT DE DIENST UIT

De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson produceert zo veel boeken dat hij het niet alleen af kan. Daarom heeft hij een hele trits co-auteurs om zich heen verzameld die in een rap tempo niewe titels voor hem afscheiden. Een van hen, Peter de Jonge, deed vandaag in NRC Handelsblad een boekje open over de samenwerking.

Een contract verbiedt de co-auteurs iets te zeggen over de coƶperatie. Het is ook niet bekend hoeveel schrijvers er voor Patterson werken. Maar De Jonge, die nu op eigen houtje de thriller 'Shadows Still Remain' heeft geschreven, laat in de loop van het gesprek toch iets los over Pattersons werkwijze.

Voor elk nieuw boek verschaft Patterson een synopsis, soms van wel zestig pagina's lang. De synopsis staat bol van de aanwijzingen, details en waar de cliffhangers moeten komen. Patterson bedenkt de plot, dan wordt er geschreven en versie na versie gaat daarna door de handen van de bestsellerauteur. ,,Een samenwerking wil ik het niet noemen'', zegt De Jonge, ,,ik werkte gewoon voor hem.''

De beste co-auteurs worden op de kaft genomed, maar wel in een kleiner lettertype. Het boek moet tenslotte verkocht worden. De auteurs krijgen geen royalty's, wel een standaard bedrag voor geleverd werk. ,,James was heel genereus'', bekent De Jonge. ,,Hij betaalde goed: alleen daardoor heb ik nu dit boek ('Shadows Still Remain', red.) kunnen schrijven.''

Eind deze maand verschijnt van James Patterson de thriller 'Partnerruil'. Het is een coproductie met de Zweedse successchrijfster Liza Marklund. De twee nemen samen de promotie voor hun rekening.

(Bron: NRC Handelsblad)

Geen opmerkingen: