18 november 2008

Memorabele memoires (nieuws, 2008)

MOEDER DES DUIVELS OVER MEMOIRES VAN DOCHTER

Een Britse advocate die een bestseller heeft geschreven over haar jeugd die in het teken stond van emotionele en fysieke mishandeling, is door haar moeder voor de rechter gedaagd. De moeder, die schadevergoeding wegens smaad eist, zegt dat de beweringen van haar dochter verzinsels zijn.

Het boek 'Ugly' van Constance Briscoe heeft sinds het verschijnen in 2006 meer dan een half miljoen exemplaren in Groot-Brittannië verkocht. Inmiddels is er een vervolg uitgebracht, getiteld 'Beyond Ugly'.
De nu 51-jarige Briscoe groeide op in armoede in het zuiden van Londen. Uiteindelijk werd ze advocaat en een van de eerste zwarte vrouwen in Engeland die werd benoemd tot part-time rechter. In 'Ugly' beschuldigt Briscoe haar moeder ervan haar herhaaldelijk te hebben geslagen. Ook liet ze haar verhongeren. De moeder verliet haar dochter toen ze dertien was. Briscoe beweert verder dat haar stiefvader een sigaret uitdrukte op haar hand en dat ze een operatie aan haar borsten moest ondergaan vanwege haar moeders gewelddadigheden.

Constances moeder, Carmen Briscoe-Mitchell, zegt dat deze incidenten door haar dochter verzonnen zijn. Ze eist een schadevergoeding van Constance en haar uitgever, Hodder and Stoughton. De rechtszaak die vandaag voor de High Court in Londen van start ging, zal naar verwachting zo'n twee weken duren.

Het is niet de eerste keer dat er memoires worden aangevochten. De Amerikaanse auteur James Frey werd enkele jaren geleden publiekelijk aan de schandpaal genageld als blijkt dat zijn boek 'A Million Little Pieces' over zijn ruige, criminele verleden uit zijn duim is gezogen. Eerder dit jaar verwierp bestsellerauteur Ishmael Beah dat hij zijn memoires over zijn leven als kindsoldaat in Sierra Leone schromelijk had overdreven.

Geen opmerkingen: