26 november 2008

35 kilometer (nieuws, 2008)

DE ANDERHALF MILJOENSTE ASPE

In de Standaard Boekhandel in de Belgische plaats Schelle werd vandaag het anderhalf miljoenste exemplaar verkocht van de thrillers van Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag. Valentina De Bruyn had onlangs een boek van Aspe besteld bij de bewuste boekwinkel. Bij het ophalen werd ze 'verrast' door Pieter Aspe, zijn vrouw én cameraploegen. De Bruyn kreeg van uitgeverij Manteau een cheque ter waarde van 1,5 miljoen woorden oftewel twintig boeken, meldt Boekblad.

Het miljoenste exemplaar werd drie jaar geleden verkocht; met zes nieuwe boeken en de verkoop van oudere titels heeft Aspe in drie jaar tijd dus een half miljoen boeken verkocht.

Manteau-uitgever Wim Verheije had uitgerekend hoeveel papier er was besteed aan anderhalf miljoen Aspes: 700 ton. Al die boeken naast elkaar zou 35 kilometer opleveren. Verheije zei ook dat Aspe de redding was van de noodlijdende uitgeverij. Aspe was niet de eerste Vlaamse thrillerauteur, maar het succes van zijn boeken heeft veel andere successen mogelijk gemaakt.

De verkoop in Nederland blijft nog steeds steken op vijf- à tienduizend exemplaren per titel. In Frankrijk doen de Aspe-vertalingen 'Le carré de la vengeance' en 'Chaos sur Bruges' het goed. 'Bankroet', de meest recente Aspe, is zijn drieëntwintigste boek.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: