03 juli 2019

Veelbelovend en innovatief (nieuws, 2019)


Geniaal als Steve Jobs, genadeloos als Pablo Escobar 



Uitgeverij HarperCollins Holland brengt op 10 september het true crime-boek De val van LeRoux van Elaine Shannon op de markt. Het is het levensverhaal van een van de grootste criminelen van de eenentwintigste eeuw. 

'Paul LeRoux is zo’n boef van het kaliber dat we kennen uit oude James Bond-films', schrijft Hendrik Jan Korterink op zijn website Misdaadjournalist.nl. 'Hij ontpopte zich tot een internationale slechterik, die met een groep huursoldaten zijn belangen beschermde. Van goudwinning in Kongo tot crystal meth in Noord-Korea en cocaïne in Peru. Hij werkte als informant voor de DEA en speelde met verve een dubbelrol.'

De zoon uit een Zuid-Afrikaans mijnwerkersgezin blijkt op jonge leeftijd een begiftigd programmeur. Hoewel hij destijds werd gezien als een veelbelovende, innovatieve ondernemer op het gebied van internetveiligheid, wordt hij inmiddels verdacht van handel in drugs en illegale medicijnen, het verkopen van onderdelen van kernwapens, hacken, omkoping, smokkelen, witwassen, fraude, en het beramen van acht moorden. LeRoux is zo geniaal als Steve Jobs en zo genadeloos als Pablo Escobar, aldus uitgeverij HarperCollins.

Hoe verliep de carrière van een online handelaar in medicijnen en groot kenner van data-encryptie tot digitaal kartelbaas met banden met de maffia, corrupte politici en terroristen? En hoe lukte het een kleine groep elite-agenten om hem op te pakken? LeRoux, getrouwd met een Nederlandse, zit inmiddels een celstraf van 25 jaar uit.

‘Paul LeRoux is de meest angstaanjagende en intrigerende crimineel over wie ik ooit heb gelezen', zegt thrillerschrijver Don Winslow. En collega Dennis Lehane zegt: 'Vlijmscherp, kippenvel bezorgend verslag van een nieuw soort crimineel, die zo angstaanjagend is omdat hij echt is.’

Journalist Elaine Shannon heeft haar sporen verdiend met verhalen over nationale veiligheid, georganiseerde misdaad en terrorisme. Vijf jaar lang dook ze onder in LeRoux’ duistere wereld. Ze sprak met undercoveragenten en wist zich in te werken in de inner circle rondom LeRoux. Ze schreef al eerder andere succesvolle boeken in het true crime-genre.

Geen opmerkingen: