29 juli 2019

Jo Nesbø - Het mes (2019)

Drie kapotte knokkels



(Door Peter Kuijt)


De belangrijkste exportproducten van Noorwegen zijn olie, gas en vis. Maar vlak daarna volgt Jo Nesbø. Wereldwijd verkocht de oud-profvoetballer, popmuzikant en beurshandelaar meer dan veertig miljoen van zijn thrillers over Harry Hole. Het mes is de twaalfde misdaadroman met de drankzuchtige rechercheur in de hoofdrol.


Harry Hole ligt ditmaal heel diep in de goot. Recent verlaten door zijn grote liefde Rakel Fauke, het is uitgesloten dat het tussen de twee nog goed komt. Geveld door whisky van Jim Beam of goedkopere merken.

Als Hole op een dag uit de diepste duisternis van dronkenschap ontwaakt, ontdekt hij drie kapotte knokkels en geronnen bloed langs de randen. Hij is besmeurd met bloed. Maar hij herinnert zich niet wat er is gebeurd.

 Ondertussen is Svein Finne vrijgekomen, de serieverkrachter met letterlijk een gat in zijn hand, die twintig jaar eerder door Hole in de cel belandde. Finne zint op wraak op de rechercheur, die tegelijkertijd te maken krijgt met iemand die hem een moord in de schoenen probeert te schuiven.

Jo Nesbø houdt op een respectabele wijze veel schotels in de lucht en levert een uitstekende thriller af, vol vaart en een flink aantal kleurrijke personages. Het verhaal mondt uit in een onvervalste whodunit.

En Hole blijft, ondanks zijn drankzucht, een aantrekkelijk karakter. Een man met – ook in nuchtere toestand – opmerkelijke gedachten. Hij houdt bijvoorbeeld niet van tatoeages omdat ze je dwingen vast te houden aan oude overtuigingen. ‘Een tattoo van Jezus is namelijk heel vreemd op de borst van een atheïst.’

Jo Nesbø - Het mes. Uitgeverij Cargo, 525 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: