06 mei 2008

Wordt verwacht 53 (nieuws, 2008)

ZOON ELMORE LEONARD SCHERPT DE PEN

De Amerikaanse schrijver Elmore Leonard (1925) is een begrip in de misdaadliteratuur. Meester van de dialoog en nagenoeg onverslaanbaar als het om realistische beschrijvingen gaat. Het getuigt van behoorlijk wat lef dat zijn zoon Peter Leonard, in het dagelijks leven runt hij een reclamebedrijf, nu ook in het thrillergenre is gestapt. Zijn debuut 'Quiver' verschijnt deze maand in de Verenigde Staten, de Nederlandse vertaling, getiteld 'Bloedpijl' wordt in september 2008 door TM Trademark op de markt gebracht.


Peter gaf vorig jaar herfst een kopie van 'Bloedpijl' aan zijn vader. Peter vertelt in de brochure van de uitgever: ,,Ik zei: 'Wil je dit lezen en me vertellen wat je ervan vindt?' De volgende dag belde hij me op en zei: 'Ik heb vijf hoofdstukken gelezen en ik zit op het puntje van mijn stoel. Je hebt een geheel eigen toon. Ik heb er tien jaar over gedaan om mijn toon te vinden'.'' Zoon Peter in zijn nopjes, want: ,,Het is niet makkelijk om Elmore Leonard tevreden te stellen.''

'Bloedpijl' begint als de 15-jarige Luke tijdens een tragisch jachtongeval per ongeluk zijn vader Owen, een succesvol zakenman, doodt. In de nasleep van dit drama trekken Luke en zijn moeder Kate de aandacht van een clubje criminelen. De bende lijkt samen te werken met Jack, een vroegere geliefde van Kate. Moeder en zoon worden het doelwit van een sinister plan van deze criminelen.

SEKSUELE UITSPATTINGEN

'Groningen zal nooit meer hetzelfde zijn...' meldt uitgeverij TM Trademark bij de aankondiging van 'Doodstil', het thrillerdebuut van Bies van Ede (1957) dat in augustus 2008 verschijnt. Van Ede verhaalt over de oud-rechercheur Vincent de Koning die besmet is met een virus dat hem onverbiddelijk de dood in zal jagen, al weet nog niemand wanneer dat is.


De Koning slijt zijn dagen in kroegen en speelt een spel van aantrekken en afstoten met zijn vriendin Karina. Een toevallige ontmoeting met een kleine crimineel die illegaal handelt in diermeel is het begin van een stroom gebeurtenissen die allemaal samenkomen in het Groningse dorp Doodstil. Tegen een decor van medische laboratoria, seksuele uitspattingen, Oost-Europees bijgeloof en experimentele vaccins lijkt zich een complot te ontwikkelen dat al snel zijn eerste doden opeist. Wanneer ook Karina slachtoffer wordt, verandert de bijkans terminale De Koning in een bittere wreker.

Van Ede zegt geboren te zijn in Kinderkwelder aan de Rijn, een plaats die niet op de kaarten voorkomt. Zijn echte geboorteplaats is Badhoevedorp. Hij is schrijver van meer dan honderd kinderboeken. Daarnaast schreef hij musicals, hoorspelen, tv-scenario's en poëzie. Hij is een van de zaners en tekstschrijvers van Het Ampzing Genootschap, een club die in de geest van dominee en taalpurist Samuel Ampzing (1590-1632) strijdt tegen het overbodig gebruik van Engelse leenwoorden in de Nederlandse taal.

Geen opmerkingen: