Amerikaanse debutanten overtuigen
(Door Arno Ruitenbeek)
De Amerikanen Michael Morley en Brett Battles zorgen met respectievelijk Spider en De Berlijnaffaire voor twee overtuigende thrillerdebuten.
Zonder iets aan de kwaliteit van de laatste af te doen, is Morley toch in alle opzichten een speciaal geval. Van misdaadverslaggever werd hij profiler bij de FBI, om de Grote Plas over te steken naar ons koude kikkerlandje, alwaar hij als televisieproducent momenteel iets hoogs is bij Endemol. Een creatief en inventief mens, die bijvoorbeeld zijn eersteling Spider liet verpakken in een zwart lijkzakje.
De titel verwijst naar de sinistere hoofdpersoon, ook wel de Black River Killer genaamd, die in de VS tientallen moorden op sterk op elkaar gelijkende, jonge vrouwen pleegde, zich terugtrok en plotseling weer opdook om het leven van ex-FBI-agent Jack King te vergallen.
King heeft na een inzinking vanwege de onopgeloste Black River Killer-zaak gekozen voor het rustige bestaan van horecaman, echtgenoot en vader in Toscane. De Italiaanse overheid doet een beroep op hem als een jonge vrouw wordt vermoord op Spider-achtige wijze. Het spoor leidt King, die het natuurlijk niet kan laten, terug naar zijn vaderland.
Morley doet precies wat een goed schrijver moet doen als hij de seriemoordenaar als thema neemt en details wil geven: hij plaatst er (veel) humor tegenover. Drager van de grappen en grollen is voornamelijk Jacks oude partner, de veelvraat Howie Baumgard. Diens dialogen en monologues interieures, waarin eten in elke tweede zin opduikt, zijn meesterlijk.
SCHOONMAKER
James Bond en de karakters van Chris Ryan krijgen serieuze concurrentie van Jonathan Quinn. De held in Battles' De Berlijnaffaire is echter geen geheim agent, meer een soort schoonmaker Hij zorgt ervoor dat losse eindjes - sporen, getuigen, lijken - van een 'gevoelige' operatie definitief verdwijnen. Hij is een dikbetaalde freelancer, grotendeels werkend in opdracht van een Amerikaanse organisatie die wordt aangeduid als het Bureau.
Dat zo'n instantie vijanden bij de vleet heeft, bemerkt Quinn snel en hardhandig als een onbekende groepering het Bureau bijkans wegvaagt. Hij moet met zijn leerling Nate vluchten naar verre oorden, om tenslotte voor de oplossing van de problemen terecht te komen in Berlijn.
Battles moet nog wel werken aan de geloofwaardigheid om te voorkomen dat het een kopie wordt van de 'lach en toch schiet ik'-verhalen waarin 007 steeds verzeild raakt. Het onvertaalde Duits is gelukkig goed, de sfeertekening blijft beperkt tot het hoognodige.
Brett Battles - De Berlijnaffaire. Vertaling Gert van Santen. Uitgeverij Mynx, 350 pag.
Michael Morley - Spider. Vertaling Hugo Kuipers. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 311 pag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten