08 april 2008

Wordt verwacht 50 (nieuws, 2008)

TWEE COMPUTERNERDS, EEN KUNSTKENNER EN EEN BAJESKLANT

Bij uitgeverij Luitingh debuteren deze zomer een computertechnicus, een kunsthistoricus en een ex-delinquent. Bij zusteruitgeverij Sijthoff wordt ruim baan gemaakt voor de eerste thriller van een IT-specialist.

Jack Henderson (1958) is de eerste computernerd. Van zijn hand verschijnt in juli 2008 de thriller 'Maximum Impact', dat in het Nederlands zo 'fraai' is vertaald in 'Überhacker'. De hoofdrol is hier weggelegd voor, juist, een hacker. Zijn naam is John Fagan. Ooit heeft hij in een chatroom gefantaseerd over een terroristische aanval met vliegtuigen. Tot zijn afgrijzen ziet hij jaren later hoe zijn 'scenario' in praktijk wordt gebracht.

In het Pentagon krijgt de 22-jarige Jeannie Reese na 9/11 alle vrijheid om het brein achter de aanslagen te vinden. Haar Big Brother-achtige informatiesysteem staat echter op gespannen voet met het recht op privacy van de burger. Reese en Fagan zetten samen al hun knowhow in om te voorkomen dat ultrarechtse terroristen opnieuw en nog harder toeslaan.

De Amerikaan Henderson werd geboren in Springfield, Missouri, en bouwde in 1981 zijn eerste computer: een Sinclair ZX-81. Hij was werkzaam als technisch schrijver, vooral ten behoeve van de medische wereld, en ontwikkelde een van de eerste online webwinkels. Hij mag ook graag radiografisch bestuurbare vliegtuigen bouwen.

MALEVITSJ

Noah Charney (28) is een Amerikaanse kunsthistoricus. Hij is oprichter van de denktank ARCA, een groep deskundigen die hulp biedt bij het oplossen van kunstdiefstallen.

In zijn debuut 'De Caravaggio kunstgreep' (verschijning juli 2008) is er sprake van een ware plaag aan kunstroven. Uit de Santa Giuliana kerk in Rome wordt een 'Caravaggio' gestolen. In Londen is uit de National Gallery een 'Malevitsj' verdwenen en in Parijs gaan dieven er met een ander werk van de Russische meester er van tussen. De diefstallen blijken op een spectaculaire manier met elkaar samen te hangen, ontdekt detective Gabriel Coffin. Hij roept de omstreden hulp in van de veroordeelde kunstdievegge Danielle Vallombroso om de zaak op te lossen.

PARKEERMETERS

Geen echte thriller, maar 'memoires die lezen als een thriller'. Dat zegt de uitgever over 'Bajestijd' (juli 2008) over het eerste boek van ex-zware jongen Lou Ferrante.

Het boek gaat over een klein jongetje dat parkeermeters kraakt, vervolgens verzeild raakt in het Italiaanse bendeleven in het New Yorkse Queens, achter de tralies van de zwaarst beveiligde gevangenissen belandt en daar het lezen en schrijven ontdekt. Ferrante beschrijft zijn ervaringen in de onderwereld van New York, het gevangenisleven en de persoonlijke ommekeer die hij in zijn cel doormaakt. Gedurende zijn detentie leest hij alles wat hij maar te pakken kan krijgen, van boeken over Caesar tot aan negentiende eeuwse fictie.

Lou Ferrante werd begin jaren negentig tot vijftien jaar gevangenisstaf veroordeeld. Na 8,5 jaar zat zijn bajestijd er op. Hij werkt nu aan een misdaadroman.

CAMPUS

Computertechnicus Ruth Newman (32) gebruikt de Universiteit van Cambridge, de plek waar zij werkt, als decor voor haar debuut 'Twisted Wing' ('Vleugels van Angst', verschijnt in september 2008 bij Sijthoff). Op het universiteitsterrein wordt het verminkte lijk gevonden van een jonge vrouw. Dit is niet de eerste moord: de studenten worden belaagd door politie en pers en geteisterd door hun eigen angst.

Hoofdverdachten zijn Olivia Corscadden, de studente die het lichaam vond, en haar vriend. Olivia vertelt aan de forensisch psychiater uitgebreid over haar leven op de universiteit. Terwijl er steeds meer gruwelijke details aan het licht komen, wordt de spanning langzaam opgeschroefd, tot aan een, zo wordt aangekondigd, 'ontstellende' ontknoping.

De vertaalrechten van 'Vleugels van angst' zijn behalve aan Nederland ook verkocht aan Duitsland, Italië en Polen. Newman won vorig jaar de Long Barn First Novel Competition met haar debuut. Saillant detail: op haar eigen blog meldt Newman aan schrijvers-to-be wat de fiscale lusten en lasten zijn nadat hun boek eenmaal is gepubliceerd.

Andere nieuwe titels (bij Luitingh):

James Rollins - 'Het laatste orakel' (september 2008)
John Connolly - 'Mannen met de zeis' (september 2008)
Dean Koontz - 'De donkerste nacht' (juli 2008)
Stephen Hunter - 'De 47e samoerai' (september 2008)
Chelsea Cain - 'Hartendief' (augustus 2008)
Ludlum & Cobb - 'De Vulcanus Obsessie' (september 2008)
Ian Rankin - 'Laatste Ronde' (september 2008, de laatste in de Rebus-serie)

Andere nieuwe titels (bij Sijthoff):

Tana French - 'De gelijkenis' (september 2008)
Mary Higgins Clark - 'De verdwenen broer' (september 2008)

Geen opmerkingen: