28 januari 2008

Ton Theunis - Nordica (2004)

De perfecte thriller
(Door Arno Ruitenbeek)

De Achille Lauro komt op mijn netvlies, de 'Estonia' volgt. Ik denk volop aan de Twin Towers. Maar het is toch fictie, wat Ton Theunis brengt in Nordica? Misschien is het wel een plan voor een nieuwe daad van terrorisme, die de Nederlandse ex-ambtenaar van het ministerie van Justitie ons voorschotelt.

Hij zou het kunnen weten, met zeventien jaar ervaring met daders, slachtoffers, speurders, rechters en politici. Maar hoeft het mij niet te vertellen. Ik heb genoeg aan de idee dat ik zojuist de perfecte thriller heb gelezen.

Politieman Frits Calis is met zoon, dochter en een vriendje van de zoon op weg naar zijn vakantieadres in Zweden. Aan boord van de veerboot Nordica overkomt Calis niet alleen de Duitse schone Erica Bendeler, maar ook de gijzeling door een ongeorganiseerd, en daarom des te gevaarlijker zootje verstekelingen.

De eerste 'terrorist', de Koerd Ergull, is er slechts op uit om nu eindelijk asiel te krijgen in een beschaafd westers land. Maar al snel wordt Ergulls plaats op de brug ingenomen door fanatieke landgenoten, die van de Turken bijvoorbeeld de onmiddellijke vrijheid van PKK-leider Abdullah Ocalan eisen, in ruil voor de levens van de tweeduizend mensen die de Nordica overzet van Duitsland naar Zweden. Er vallen doden. De Zweedse regering en een antiterreurgroep doen hun best meer narigheid te voorkomen. Aan boord dreigt de paniek toe te slaan.

Dit is voer voor nagelbijters. Zo hoort een spannende roman geschreven te worden.

Ton Theunis - Nordica. Uitgeverij De Boekerij, 271 pag.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in april 2004

Geen opmerkingen: