27 december 2007

Wordt verwacht 36 (nieuws, 2007)

OPGEBLAZEN GEVOEL

'Snel, meedogenloos, brutaal'. Dat zijn de trefwoorden die uitgeverij Mynx aan het debuut 'Wraak' van de Amerikaanse schrijver Patrick Quinlan meegeeft. En verder: ,,'Wraak' combineert de brutaliteit en de cynische personages van Tarantino en de vaart van Miami Vice met de beeldende stijl van grote noir schrijvers als Elmore Leonard.'' De lezer moet tot maart 2008 wachten om te beoordelen of Mynx niet een tikkeltje overdrijft, want dan pas ligt 'Wraak' in de winkel.

De oorspronkelijke titel van de thriller is 'Smoked', ongetwijfeld naar de hoofdpersoon Smoke Dugan, ooit een expert in explosieven en werkzaam voor de maffia. Het was de bedoeling dat zijn werk beperkt bleef tot het opblazen van kluizen, maar als een van zijn bommen wordt gebruikt om een vliegtuig op te blazen, neemt hij wraak. Hij vermoordt zijn baas en gaat er met een groot geldbedrag vandoor. Als zijn verblijfplaats bekend wordt, sturen de boze heren een doorgewinterde huurmoordenaar op Smoke af.

Patrick Quinlan werd in 1970 geboren in een luidruchtige Iers-Amerikaanse familie en groeide op in New York. Zijn vriendjes wilden bij de politie of de brandweer, maar hij wilde de opvolger worden van Jimi Hendrix, de gitaargod die twintig dagen na Quinlans geboorte stikte in zijn eigen braaksel.

Uiteindelijk werd Quinlan toch maar schrijver. Hij heeft inmiddels twee thrillers gepubliceerd: 'Smoked' en 'The Takedown'. Quinlan schreef tevens met Rutger Hauer 'All Those Moments', de in april verschenen memoires van de filmster.

GROTE OPRUIMING

Een andere debutant bij Mynx is 'Brett Battles'. Zijn spionagethriller 'De Berlijnaffaire' is verkrijgbaar vanaf april 2008.

Hoofdpersoon in het boek is Jason Quinn. Hij werkt voor een organisatie binnen de Amerikaanse overheid die hij alleen kent onder de naam Het Bureau. Hij is een zogenaamde 'cleaner': hij zorgt ervoor dat ongewenste zaken - lichamen, auto's, papieren - spoorloos verdwijnen.

Dan wordt er een aanslag op zijn leven gepleegd. Het Bureau blijkt van binnenuit te worden aangevallen en Quinn duikt onder in Azië. Zijn zoektocht naar degene die hem naar het leven staat, boert hem uiteindelijk naar Berlijn. Daar is het hoofdkwartier van een nog onbekende terroristische organisatie die een grootscheepse aanslag plant met biologische wapens.

Brett Battles (45) woont en werkt in Los Angeles. Zijn tweede thriller 'The Deceived' verschijnt komende zomer in de Verenigde Staten.

Andere nieuwe titels:
Charles Maclean - 'De smaak van stilte' (mei 2008)
Nicolas d'Estienne d'Orves - 'Kinderen van het kwaad' (april 2008)
Nick Stone - 'Solomon' (mei 2008)
Paul Christopher - 'De Rembrandterfenis' (februari 2008)

Geen opmerkingen: