12 december 2007

Wordt verwacht 32 (nieuws, 2007)

BEISHUIZEN SCHRIJFT MET EX

Of ze de promotie met z'n tweeën zullen doen, is nog niet duidelijk. Maar vaststaat dat ze wel samen aan de nieuwe thriller 'Schaduwtuin' hebben gewerkt: Tineke Beishuizen en haar ex-man, scenarioschrijver en filmer Michiel Beishuizen. 'Schaduwtuin' dat in april 2008 door uitgeverij De Arbeiderspers op de markt wordt gebracht, wordt aangekondigd als 'een heftig boek, gevuld met sinistere personages, dubbele bodems, leugens, moord en uit de hand gelopen passie, maar waarin ook liefde, loyaliteit en betrokkenheid een grote rol spelen. Kortom: een echte Beishuizen'.

De bekende illustratrice en schrijfster over tuinen Simone Maréchal wordt dood aangetroffen onderaan de trap van haar monumentale huis. 'Noodlottig ongeluk', concludeert de politie.

Ooit hebben Simone en haar beste vriendin Carien afgesproken dat 'in geval dat' Simones nalatenschap zal worden geregeld door Carien. Nu wordt die belofte realiteit.

Carien trekt in het huis van haar vriendin. Bij het uitzoeken van Simones spullen ontdekt Carien dat haar gestorven vriendin bijzonder geïnteresseerd was in de mysterieuze verdwijning van de bijdehante kleindochter van een bekend strafpleiter. Carien pakt het onderzoek op dat Simone is begonnen. En dat is niet zonder gevaar.

'Schaduwtuin' is de vierde thriller van Tineke Beishuizen. Van haar vorige boek 'Dood door schuld' werden 20.000 exemplaren verkocht. Van haar twee eerdere thrillers 'Als zand door mijn vingers' en 'Wat doen we met Fred?' werden bijna honderdduizend stuks afgezet.

DE RECENSENT HEEFT HET GEDAAN

Dit voorjaar liet Martine Kamphuis (1963), schrijfster van 'Vrij' en 'Ex' doorschemeren te werken aan een thriller over een denkbeeldige recensent op een bestaand internetforum. Kamphuis, pseudoniem van een Rotterdamse psychiater, vroeg zich wel af of haar uitgever daarmee akkoord zou gaan. Haar uitgever heeft kennelijk het licht op groen gezet, want in april 2008 ligt haar nieuwe thriller met de al vrolijk stemmende titel 'Kift' in de winkel.

Centraal staat Annabel Aalbers, een zelfverzekerde jonge schrijfster, die er heilig van overtuigd is dat haar autobiografische debuutroman een daverend succes zal worden. Iemand draagt daar nog aan bij door alles wat er rondom haar boek gebeurt, op de voet te volgen en elke kritiek op Annabels eersteling af te straffen. Wie is degene die haar het succes zo vreselijk lijkt te gunnen? En wat is het ware motief achter de uitputtende verdediging van de auteur tegen haar belangrijkste criticus?

Een andere verhaallijn in 'Kift' heeft betrekking op Julia Matthijsse. Zij ontdekt dat haar minnaar Arjan het ook met haar dochter heeft aangelegd. Julia zint op wraak. Niet veel later wordt zij opgepakt voor moord - alleen blijkt het niet om Arjan, maar om een onbekend slachtoffer te gaan.

AAN DE LIJN

'Een kwestie van tijd', de laatste thriller van het duo Tupla Mourits, was van een vuistdikke omvang, die de spanning in het verhaal niet echt ten goede kwam. Kennelijk hebben Wendela de Vos (1947) en Atie Vogelenzang (1955) die Tupla Mourits vormen, de kritiek hierover ter harte genomen, want hun nieuwe boek 'Speeddate', te verschijnen in april 2008, is met naar schatting 220 pagina's bijna de helft dunner.

Het verhaal draait om de veertiger Sissela Kappetein. Zij heeft een goede baan bij de Nederlandse ambassade in Riga, maar is nog altijd single. Sissela is wanhopig op zoek naar de ware. In de Cityhopper op weg naar huis komt er een aantrekkelijke man naast haar zitten. Om zichzelf interessanter te maken, vertelt ze een leugentje. En het werkt: Michael Rybnikov overlaadt haar met attenties.

De prille relatie dreigt echter overschaduwd te worden als er brand uitbreekt in het pand waar Sissela woonten een van de bewoners daarbij omkomt. Het romantische dineetje dat het begin had moeten worden van hun opwindende affaire (en meer...) mondt uit in de eerste van een niet te stuiten stroom van bizarre, gewelddadige en angstaanjagende gebeurtenissen. Sissela wil nog maar één ding: dat het ophoudt.

Geen opmerkingen: