06 december 2007

Premier Pim (nieuws, 2007)

'WHAT IF'-THRILLER OVER PREMIER FORTUYN

Op 7 mei 2008, zes jaar en één dag na de moord op Pim Fortuyn, presenteert Tomas Ross (1944) in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zijn nieuwste thriller 'De Marionet'. Het is een 'what if'-thriller, aldus uitgeverij Cargo, waarin de vraag centraal staat wat er gebeurd zou zijn als Pim Fortuyn nog had geleefd. ,,Niet eerder speelde Tomas Ross het spel met de werkelijkheid zo scherp en zo gedurfd'', luidt de aankondiging.

Het verhaal: Het is 6 mei 2002 als Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum aan een aanslag weet te ontsnappen. Na behandeling van een oppervlakkige vleeswond reist de immens populaire politicus volgens plan door naar het Oranjehotel in Leeuwarden, waar hij door zijn aanhangers als een net niet gestorven martelaar wordt toegejuicht.

Ruim een week later behaalt de Lijst Pim Fortuyn de grootste verkiezingswinst ooit. Met 43 zetels is de LPF in één klap groter dan alle andere partijen en nog geen maand later heeft Nederland een nieuw kabinet. Het tijdperk-Fortuyn is begonnen.

Snel wordt duidelijk dat Fortuyns gevleugelde uitspraak 'Ik zeg wat ik denk, ik doe wat ik zeg' geen loze woorden zijn. Terwijl persfotograaf Lex de Rooy speurt naar de dader van de aanslag, wordt langzaamaan duidelijk wie Nederland werkelijk regeert en waarom. In ieder geval niet 'De Marionet'.

Het is Tomas Ross' tweede thriller over de flamboyante politicus Fortuyn. In 2003 ontving hij voor 'De zesde mei' (later als '06/05' verfilmd door Theo van Gogh) zijn derde Gouden Strop. Van 'De zesde mei' zijn ruim 50.000 exemplaren verkocht.

(Zie ook interview met Tomas Ross uit 2003 over 'De zesde mei')

Geen opmerkingen: