28 augustus 2024

In 35 dagen (nieuws, 2024)

Slowakije doet Tomas Ross' favoriete thriller in de ban  



In Slowakije, waar de populistische 'Partij voor Vrijheid' de dienst uitmaakt, heeft het ministerie van Cultuur een lijst opgesteld van 'gevaarlijke boeken'. Daaronder bevinden zich de bekende titels als bijvoorbeeld Mein Kampf van Adolf Hitler. Maar ook De Dag van de Jakhals van de Britse thrillerauteur Frederick Forsyth wordt als een bedreiging gezien.

De Dag van de Jakhals
(1971) gaat over een aanslag die in de jaren zestig werd gepleegd op de Franse president Charles de Gaulle. De moordpoging werd uitgevoerd door de extreemrechtse organisatie OAS, die bekend staat als de bloedigste terreurgroep die ooit in Europa actief was. De Dag van de Jakhals werd in 1973 ook met veel succes verfilmd.

Het boek is de 'all time favourite' van Tomas Ross. Maar ook Lee Child loopt weg met De Dag van de Jakhals, die hij eerder bestempelde als een 'game-changing thriller, een van de meest veelbetekenende ooit'. Het was niet alleen Forsyths eerste boek, hij had nog nooit eerder fictie geschreven, vertelde de schrijver in een interview met de BBC. 

De voormalige RAF-piloot en oorlogscorrespondent zat in 1970 zonder werk. 'Ik had schulden, geen woning, geen auto. Ik vroeg me in wanhoop af hoe ik uit deze misère kon komen. En toen kwam ik met de meest vreemde oplossing: ik ga een roman schrijven.'

In 35 dagen ramde hij The Day of the Jackal uit een oude typemachine. Het verhaal dat zich afspeelt in 1963 gaat over een Brit die wordt ingehuurd om de toenmalige Franse president te vermoorden. Maar uitgevers waren niet geinteresseerd. De Gaulle was toen alive and kicking, de aanslag was dus duidelijk mislukt, dus waar was de spanning?

Volgens Forsyth was het boek in korte tijd geschreven, maar er ging tijdrovende research aan vooraf. Hij legde contact met een professionele vervalser om uit te vinden hoe hij aan een vervalst Brits paspoort kon komen. Een wapensmid vertelde hem hoe hij een zo klein geweer kon maken, dat hij kon worden verstopt in een kruk. 

Tomas Ross zei eerder op De Spanningsblog dat Frederick ForsythDe Dag van de Jakhals volgens hem onovertroffen. 'Het boek heeft me indertijd geïnspireerd mijn eersteling De Honden van het Verraad te schrijven. Bij herlezing is het nog altijd een tijdloos fantastisch boek.' 

(Bron: BNNVARA, De Spanningsblog)

Geen opmerkingen: