02 juni 2023

Roddel en achterklap (nieuws, 2023)

Manteau brengt klassieker van tijdgenoot Agatha Christie opnieuw uitDe Britse misdaadauteur Josephine Tey wordt gezien als een alternatief voor haar tijdgenoot Agatha Christie. Een van haar populairste werken, De heksen van Milford, wordt door uitgeverij Manteau op 13 juni opnieuw in het Nederlands uitgebracht.

In The Franchise, een afgelegen landhuis bij het Engelse dorp Milford, wonen twee vrouwen over wie veel wordt geroddeld, een moeder en haar dochter. Wanneer een jong meisje uit het dorp verdwijnt en een maand later weer opduikt, beschuldigt ze de vrouwen ervan haar vier weken lang vastgehouden en mishandeld te hebben.

De dorpelingen geloven haar graag, en er wordt een proces voorbereid waarvan de uitkomst al bij voorbaat lijkt vast te staan. Alleen dorpsadvocaat Robert Blair twijfelt aan het verhaal van het meisje.

The Franchise Affair was in het achttiende-eeuwse Engeland een beroemd proces. Josephine Tey herschreef deze zaak tot een inmiddels klassiek geworden detectiveverhaal.

Josephine Tey (pseudoniem van Elizabeth MacKintosh, 1896-1952) geldt als een van de belangrijkste misdaadschrijfsters van de twintigste eeuw. De heksen van Milford en Een koninkrijk voor een moord gelden nog steeds als absolute hoogtepunten in het genre. De Crime Writers' Assocation nam he tin 1948 verschenen The Franchise Affair in 1990 op in de top honderd van beste misdaadverhalen aller tijden. De thriller werd drie keer verfilmd, in 1951, 1962 en 1988.

De persoon Josephine Tey was zelf ook een mysterie. Ze was enorm op haar privacy gesteld en vermeed elke vorm van publiciteit. In het jaar dat ze stierf, toen ze wist dat ze ongeneeslijk ziek was, verbrak ze het contact met al haar vrienden. Ze stierf aan de gevolgen van leverkanker op 13 februari 1952. Het merendeel van haar vrienden wist niet eens dat ze ziek was.

1 opmerking:

Anneke Gieling zei

Wat een goed nieuws­čĹŹ, erg blij met deze hernieuwde aandacht. 'De heksen van Milford' is een ware thrillerklassieker. Dit 'oudje' uit 1948 hoort bij mijn absolute topfavorieten. Ik herlas het in 2021 en ben niet van mening veranderd. Zo worden psychologische thrillers nog maar zelden geschreven.