15 mei 2023

Abrupt einde (nieuws, 2023)

Duo Toes & Hoeps ter ziele



Er is een einde gekomen aan de jarenlange samenwerking tussen Gouden Stropwinnaar Jac. Toes en zijn Duitse collega-auteur Thomas Hoeps. Dit meldt Toes. De auteur uit Oosterbeek richt zich nu weer volledig op de Nederlandse markt.

Jac. Toes (l) en Thomas Hoeps tijdens het thrillerfestival Mord am Hellweg
'Onverwachts heeft mijn Duitse collega-auteur Thomas Hoeps om gezondheidsredenen besloten om te stoppen met schrijven', aldus Jac. Toes. 'Jammer, jammer jammer. Aan jaren van samenwerking is zo een vrij abrupt einde gekomen.'

Thomas Hoeps en Jac. Toes waren sinds 2004 partners in crime. Ze schreven eerst de trilogie Kunst zonder GenadeHet LeugenarchiefHoogste Bod met als vaste hoofdpersonen de Arnhemse politiepsychologe Micky Spijker en de Gladbacher kunstrestaurator Robert Patati. Met deze serie kregen ze verschillende nominaties voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Ook stelde het duo een bundel smokkelverhalen samen (Over de Grens), geschreven door zestien Nederlandse en Duitse misdaadauteurs. 

De twee gaven honderden lezingen in het Duitstalige taalgebied. In 2007 mochten ze de Duitse oeuvreprijs Die goldene Handschelle in ontvangst nemen. Later verkenden ze het pad van de politieke thrillers. Die Cannabis-Connection speelt zich af in de hedendaagse politieke arena van Berlijn en de roerige jaren tachtig te Amsterdam (2019, Unionsverlag, Zürich). Deze misdaadroman kwam op de shortlist voor de Glauser 2020 (De prijs voor de beste Duitstalige thriller) en werd genomineerd voor de Crime Cologne (Grote krimiprijs van Keulen) 2020. In 2022 verscheen hun laatste thriller Der Tallinn-Twist, een actueel verhaal over een agressief Rusland dat Estland wil binnenvallen. 

'Het was voor mij een volslagen verrassing dat Thomas het bijltje erbij neergooide', vervolgt Toes. 'We hadden op een haar na de synopsis voor een nieuwe politieke thriller uitgeschreven die het derde deel van de Marie Vos-trilogie zou worden. De Estlandse vertaling van Der Tallinn Twist was net binnen, uitgever Lucien Leitess van Unionsverlag in Zürich wilde dolgraag met ons verder - hem stond zelfs een hele serie met de Nederlandse Marie Vos voor ogen. Maar het werd Thomas ineens toch te veel. Naast zijn baan als directeur van het Literaturbüro in Krefeld kon hij er niets meer bij hebben. Ik heb met de uitgever verschillende scenario’s doorgesproken maar geen daarvan bood soelaas voor Thomas’ vertrek.'

Sinds begin van dit jaar werkt Toes als solo-auteur aan Noodbloei, een politieke what-if-misdaadroman. 'De vaart zit er goed in, temeer omdat ik de research in Venezuela en de Antillen al eerder had gedaan.' Over wanneer en bij wie die zal verschijnen, kan Toes nog niets zeggen.

Geen opmerkingen: