23 oktober 2019

In waarde gedaald (nieuws, 2019)

Gouden Strop voor 2020 gered



De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden volgend jaar in ieder geval uitgereikt. Dit schrijft voorzitter Peter Römer in een brief aan de leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. De Stichting Lira heeft besloten de prijs in 2020 te ondersteunen met subsidie.



De Gouden Strop (voor het beste Nederlandstalige spannende boek) en de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige spannende debuut) gaan wel in afgeslankte vorm door. Zo wordt de verhoging van het prijzengeld die met veel enthousiasme en aplomb door de vorige geldschieter BookSpot was doorgevoerd, weer teruggedraaid. De winnaar van de Gouden Strop krijgt in 2020 een geldbedrag van 10.000 euro, voor de laureaat met de Schaduwprijs is duizend euro beschikbaar.

Sponsor BookSpot die zich in 2018 voor minimaal drie tot vijf jaar verbond aan Nederlands belangrijkste thrillerprijs, liet onlangs weten de prijs niet meer te financieren. Wel bekostigt de online boekwinkel nog de non-fictieprijs en de literatuurprijs voor in totaal 100.000 euro. 'Een onverwacht vertrek', noemt de GNM-voorzitter de manoeuvre van BookSpot. Over eventuele juridische stappen wegens contractbreuk wordt met geen woord gerept in de brief. 

'Door de steun van Stichting Lira is er extra tijd gekomen om op zoek te gaan naar een nieuwe sponsor en om eventueel mogelijke samenwerking met anderen te onderzoeken', schrijft Römer, die enigszins cryptisch vervolgt: 'De boekenwereld verandert en de Nederlandse thrillerprijzen moeten daar rekening mee houden.'

Geen opmerkingen: