13 juni 2019

Op veel plekken (nieuws, 2019)

Gouden Strop leidt (nog) niet tot hitnotering



Samantha Stroombergen won eind mei de BookSpot Gouden Strop met De witte kamer. De thriller is volgens de jury 'beklemmend en levensecht' en 'een mooie mix tussen mens en misdaad'. Ondanks deze loftuitingen is er nog geen sprake van een bestseller.


Twee weken na de uitreiking van de Gouden Strop komt de naam van Samantha Stroombergen nog steeds niet voor in de Bestseller60, de officiële verkooplijst die wordt samengesteld door de Stichting CPNB.

Begin deze maand vroeg het vaktijdschrift Boekblad aan enkele boekhandelaren welke van het grote aantal (46!) te verschijnen boeken ze zeker in huis zouden halen. Die van Karin Slaughter werd genoemd, evenals de nieuwe 'Hendrik Groen'. Slaughters Laatste weduwe kwam deze week binnen op 1, op de voet gevolgd door Een kleine verrassing van Hendrik Groen.

De winnaar van de Gouden Strop werd door de boekhandelaren niet genoemd. Dat lijkt wat in tegenspraak met wat Stroombergen zelf op 8 juni meldde via Twitter: 'Vandaag alweer precies een jaar geleden dat de boekpresentatie was van mijn debuut De witte kamer. En nu ligt hij weer op veel plekken in de winkel dankzij de winst van de BookSpot Gouden Strop en is er een tweede druk in de maak. Ben een gelukkig mens.'

Een langdurige en hoge notering van een thriller die is bekroond met de Gouden Strop, lijkt eerder uitzondering dan regel. Willem Asmans winnende boek Enter stond na de toekenning van de prijs vorig jaar vijf weken lang in de Bestseller60, met plaats 23 als hoogste positie. De winnaar van 2017, Felix Weber, zag zijn thriller Tot stof helemaal niet in de bestsellerlijst terug. Toen Felix Weber nog onder zijn echte naam Gauke Andriesse publiceerde, won hij in 2011 de Gouden Strop met De handen van Kalman Teller. Dat boek haalde evenmin de CPNB-hitlijst.

Hetzelfde lot trof Jo Claes. Wie? Jo Claes. Deze Vlaming mocht in 2015 de prijs in ontvangst nemen voor zijn thriller De mythe van Methusalem. U raadt het al: geen notering in de Bestseller60. Donald Nolet, die een jaar eerder zowel de Schaduwprijs als de Gouden Strop won, scoorde wel, zij het bescheiden. Zijn winnende boek, Versleuteld, stond vier weken in de Bestseller60, de hoogste positie was 22.

Michael Berg won in 2013 de Strop met Nacht in Parijs. Vervolgens stond het boek veertien weken in de hitlijst, met als hoogste positie plaats 30. Bram Dehouck zag zijn twee winnende thrillers, Een minzame moordenaar (1 week, op plek 48) en Een zomer zonder slaap (drie weken, hoogste positie: 21) ook in de Bestseller60 opduiken.

De enige die dit decennium écht het verkoopsucces van een bekroonde thriller proefde,was Esther Verhoef. Toen het programma nog bestond vertelde de Brabantse schrijfster in RTL Late Night aan Humberto Tan dat haar boek Lieve mama na het winnen van de Gouden Strop in 2016 weer in de bestsellerlijst te vinden was. Haar thriller stipte toen nog even de toptien aan. Lieve mama heeft van 2015 tot 2017 meer dan zeventig weken in de Bestseller60 gestaan.

Bron: CPNB

Geen opmerkingen: