14 februari 2019

Prijswinnaar (nieuws, 2019)


Een traumatische jeugd



Voor hij zich fulltime aan het schrijven kon wijden, verdiende Christian White zijn geld in een 'foodtruck' op een golfbaan en bewerkte hij de producties van een bedrijf dat 'films voor volwassenen' maakte. Maar nu verschijnt op 14 mei bij uitgeverij A.W. Bruna uit het niets de thriller In het niets. Het is het debuut van de Australische scenarioschrijver.


Win je de Victorian Premier's Literary Award for an Unpublished Manuscript, dan heb je een streepje voor bij uitgevers. Want vóór Christian White in 2017 werd die prijs gewonnen door Graeme Simsion, auteur van Het Rosie Project en Jane Harper, die De droogte schreef. En kijk eens, hoe die auteurs hebben gescoord! Wat Harper betreft, de cover van de Nederlandse uitgave van de thriller lijkt verrekte veel op het omslag van In het niets. Maar dat kan toeval zijn... 

Dertig jaar geleden verdween de kleine Sammy Went uit haar huis in Manson, Kentucky. Het was een gebeurtenis die haar familie kapotmaakte en de zwaar religieuze gemeenschap van het stadje uit elkaar dreef.

Dan wordt Kim Leamy, een Australische fotografe, benaderd door een vreemdeling. Hij zet haar wereld op zijn kop wanneer hij beweert dat zij de gekidnapte Sammy is, en dat haar leven zoals ze dat kent gebaseerd is op leugens.

Op zoek naar antwoorden reist Kim naar het afgelegen stadje waar Sammy geboren werd. Maar hoe dieper ze in haar familiegeschiedenis graaft, hoe meer geheimen ze ontdekt. Ze komt langzaam dichter bij de ontknoping van het trauma uit haar donkere, vroegste jeugd.

De recensent van Publishers Weekly is vol lof over het boek. 'Een uitzonderlijk debuut. Door het verleden en heden tegen elkaar af te zetten, houdt White de spanning er continu in. Een ongeduldige lezer zou misschien willen doorbladeren, maar doe dat niet. De echte thrillerliefhebber zal elk kruimeltje bewijs en elke aanwijzing willen koesteren. White is absoluut een auteur om in de gaten te houden!'

Naast het schrijven van boeken komen er scenario's uit de tekstverwerker van Christian White. Hij was medeverantwoordelijk voor de televisieserie Carnivores en Relic, een psychologische horrorfilm. Verder staat er een aantal korte films op zijn cv. Volgens zijn website spendeert hij zijn dagen met schrijven in zijn huis in Melbourne, waar hij woont met filmmaakster Summer DeRoche en hun geadopteerde greyhound Issy. Hij heeft een voorliefde voor true crime podcasts, Stephen King en alles wat te maken heeft met het aapachtige wezen Bigfoot.

Geen opmerkingen: