12 december 2018

Vooringenomen (nieuws, 2018)

Von Schirach komt met nieuwe verhalenbundelOoit werd de roman Het geval Collini van Ferdinand von Schirach getipt door het kwartet boekverkopers dat destijds het boekenpanel van De Wereld Draait Door vormde. Het boek verkocht meteen 'significant beter'. Goed nieuws voor de boekhandel en de fans van de Duitse advocaat: er is een nieuwe verhalenbundel in de maak. 

Twaalf lotgevallen worden door Ferdinand von Schirach beschreven in zijn nieuwe boek Straf, dat begin maart 2019 bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt. En opnieuw stipt hij in die verhalen aan hoe moeilijk het is een mens recht te doen en hoe vooringenomen onze begrippen van 'goed' en 'slecht' zijn.

Von Schirach veroordeelt nooit, stelt zijn uitgever. 'Met rustige, gedistantieerde gelatenheid en tegelijkertijd vol empathie vertelt hij over eenzaamheid en vervreemding, over hoe we streven naar geluk en daarbij falen. Wat is waarheid? Wat is werkelijkheid? Hoe zijn we geworden wie we zijn? Zijn verhalen zijn vertellingen over onszelf.'

Ferdinand von Schirach (München, 1964) werkt sinds 1994 als strafadvocaat in Berlijn. Tot zijn cliënten behoren vele prominenten, industriëlen en leden van de onderwereld. Zijn debuut Misdaden (2009) werd aan dertig landen verkocht en wordt verfilmd. Andere titels die bij De Arbeiderspers verschenen zijn Schuld en Taboe.

De schrijver is de kleinzoon van Baldur von Schirach, een prominente nazi die de Hitler Jugend leidde en tot twintig jaar celstraf werd veroordeeld tijdens de oorlogsprocessen in Neurenberg. In Het geval Collini heeft Von Schirach zijn familiegeschiedenis verwerkt. In het boek komt een personage voor dat is gebaseerd op zijn nazi-grootvader.

Geen opmerkingen: