20 december 2018

Actieve dame (nieuws, 2018)

Linda van Rijn zit Suzanne Vermeer op de hooggehakte hielenSuzanne Vermeer debuteerde in 2006 en heeft inmiddels een kleine 25 vakantiethrillers op zijn/haar naam staan. Linda van Rijn, ook al zo'n doodgewone 'meid', publiceerde haar eerste spannende boek vijf jaar later, maar hijgt haar collega in de nek. In april 2019 verschijnt haar twintigste boek.


Uitgeverij Marmer, die met buitengewone vrolijkheid het succes van Van Rijn aanschouwt, laat de publicatie van de thriller met de intrigerende titel Costa Brava niet zo maar aan ons voorbijgaan. Er hangt een grote winactie aan de verschijning van het boek, waarvan de hoofdprijs een geheel verzorgde vliegvakantie is naar, drie keer raden, Costa Brava! Andere prijzen zijn koffersets van Samsonite en boekenpakketten. Het kan niet op.

Suzanne Vermeer is voor uitgeverij A.W. Bruna de spreekwoordelijke melkkoe. Dit jaar werd bekend dat de auteur 2,5 miljoen boeken heeft verkocht. Maar uitgeverij Marmer heeft met Linda van Rijn ook een cashcow in huis. Meer dan een miljoen exemplaren zijn inmiddels verkocht, meldt de voorjaarsbrochure van de uitgeverij.

Voor wie de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd: Linda van Rijn en Suzanne Vermeer zijn eigenlijk uit hetzelfde hout gesneden. De laatste auteur is ontsproten aan het brein van de in 2011 veel te vroeg overleden thrillerschrijver Paul Goeken. Onder eigen naam boekte Goeken weinig succes met zijn thrillers. Toen hij het nom de plume van Suzanne Vermeer aannam en vakantiethrillers begon te schrijven, veranderde de zaak. De ene bestseller na de andere scoorde Vermeer/Goeken. De auteur werd zelfs voor de NS Publieksprijs genomineerd. Na het heengaan van Goeken werd besloten de reeks thrillers onder de naam Suzanne Vermeer voort te zetten. Een nog steeds onbekende broodschrijver houdt zich daarmee bezig.

Linda van Rijn is het pseudoniem van een eveneens tot op heden onbekende auteur. De uitgeverij wil doen geloven dat de schrijver in 1974 in Harmelen is geboren. Ze studeerde Literatuurwetenschappen waarna ze in de reisbranche ging werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Ze schreef altijd al verhalen, maar had niet het plan om echt auteur te worden. 'Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer', staat er op haar website.

Volgens Marmer is Van Rijn een 'actieve dame'. Ze is populair op Facebook. Haar vijfduizend volgers slikken alle nieuwtjes over haar boeken voor zoete koek en delen die ook actief. 'Tel daar de gerichte online marketingcampagne bij op en binnen de kortste keren is een bericht op zo'n honderdduizend tijdlijnen van lezers verschenen', stelt de uitgever onomwonden. De dame op de foto die op haar boeken is afgedrukt, is een model. Haar portret is van een fotosite geplukt.

Een paar jaar geleden gebruikte Linda van Rijn, zelf een pseudoniem dus, een ander pseudoniem om wat erotisch getinte thrillers te schrijven. De schrijver in kwestie heette Sandrine Jolie en was volgens de uitgever van Nederlands-Belgische afkomst met de afgeronde studies Rechten en Nederlandse taal- en letterkunde en ook nog dertien jaar werkervaring bij een rechtbank op haar conto. Maar evenals in het geval-Van Rijn is hier een curriculum vitae uit de grote duim gezogen.

1 opmerking:

sherry zei

Wat een leuk nieuwtje.