28 mei 2013

Bodems versterken (column, 2013)

UITGEVER WORDEN (7) 

(Door Peter de Zwaan)

Hoe ouder je wordt, hoe vaker er momenten zijn waarop je denkt: ik heb alles wel zo’n beetje gehoord en wat ik nu niet weet dat wil ik niet weten. Wie daar ook last van heeft moet geen uitgever worden, in elk geval geen uzp'er: uitgever zonder personeel. Of, als ik iets eerlijker ben, uzpmmv'er: uitgever zonder personeel maar met vrouw.

Als uzpmmv'er krijg je te maken met De Verzending en dat is me toch een wereld.

De eerste twee boeken van Uitgeverij Zwarte Zwaan, de Bob Evers-boeken 'Clandestiene streken op een cruiseschip' en 'Prijsschieten op een premiejager', zouden op vrijdag van de drukker komen. Bij de drukkerij waren ze sneller dan ze dachten en twee dagen eerder dan verwacht kwam een man drie pallets met boeken brengen. Forse pallets. Vol boeken.

Mijn eerste gedachte was niet: Feest, ze zijn er, maar: Allemachtig, dat zijn véél boeken.

Het spoorde me wel aan meteen aan de slag te gaan, want hoe meer er de deur uit zijn hoe lager de stapel dozen in de serre.

Na anderhalve dag dozen vouwen, bodems versterken, etiketten tikken, handtekeningen zetten, boeken nummeren en enveloppen en pakketten dichtplakken konden ruim 200 enveloppen en pakketten de deur uit: 500 boeken weg, dat scheelde.

Maar alles moest naar een postagentschap, want een ordentelijk postkantoor bestaat niet meer. Probeer maar eens 200 pakken met boeken te laten frankeren door iemand die elke halve minuut een klant in zijn winkel krijgt die een kraslot wil, een pakje sigaretten, drie postzegels of een wenskaart.

Het gaf me wel tijd om na te denken over een handigheid van PostNL. Tot en met 250 gram portokosten € 2,14, vanaf 501 gram portokosten € 2,70. 'Elk boek weegt bijna 230 gram', had de drukker gezegd. Een envelop woog 14 gram. Een etiket een paar gram. Op mijn weegschaal kwam het totaal op 497 gram. Op de weegschaal van een vriend ook. Op de weegschaal van PostNL was het 506 gram en of ik er maar rekening mee wilde houden dat elke envelop met één boek erin me 54 cent meer aan porto ging kosten.

Ik heb u al verteld dat boeken goedkoop zijn: ongeveer 2 euro als je er een van niet meer dan 200 pagina’s offset laat drukken. Maar het verzenden van dat boek van 2 euro kost je in dit land 2,70 porto plus kosten van de envelop en etiket is 2,96 euro.

Daar mag je toch wel een behoorlijke bestelling voor verwachten. Dat vindt PostNL ook en daarom is tracktrace bedacht. Van elk pakket dat bezorgd moet worden krijg je een code en via tracktrace kun je zien waar je boeken zijn gebleven.

In de huizen van de kopers, volgens PostNL.

‘Niet in mijn huis,’ volgens kopers die belden.

Pakketjes zoek.

Terug naar de eerste alinea van dit stukje dat over weten ging. Ik wilde het niet weten, maar ik weet het nu toch: Stuur nooit een pakketje op vrijdag, want dat wordt op zaterdag bezorgd en dan zijn de kopers de stad in. Het pakketje wordt aan iemand afgegeven of ergens neergelegd en raakt zoek. PostNL: ‘We hebben het bezorgd.’ Koper: ‘Ik heb niets ontvangen.’ Uitgever: ‘Godverdegodver, zo heb ik er nu al vier.’

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)


Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 die prijs. Zijn jongste thriller, 'De bruiloften van Annika Kommer', bereikte de longlist van de Gouden Strop 2013. De publicatie van zijn nieuwe thriller 'De Loverman' bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan is in voorbereiding. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

1 opmerking:

Jasper zei

KPN? Moet dat geen TNT zijn?