26 maart 2011

Onbekend maakt onbemind (nieuws, 2011)

TATORT: NIEDERRHEIN

In de herfst van 1986 werd het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) opgericht. In hetzelfde jaar besloten Duitstalige misdaadauteurs de vereniging Das Syndikat in het leven te roepen.

Beide organisaties hebben dit jaar dus een feestje te vieren. Van het GNM hoor je er vooralsnog niets over. Sterker nog, het genootschap riep zijn leden vorig jaar nog op om na te denken over de vraag of het gilde nog wel bestaansrecht had. Van de circa honderd leden namen er een stuk of tien de moeite hun gedachten op papier te zetten. Daarna bleef het angstwekkend stil.

Radiostilte ook over het feit dat het GNM twee thrillerkenners mag aanwijzen die namens het Letterenfonds aanvragen van misdaadauteurs voor een werkbeurs gaan beoordelen. Of er überhaupt twee deskundigen zijn aangezocht, is niet bekend. En men doet er bij het genootschap tot dusver ook het zwijgen toe over de verhalenbundel die 25 misdaadauteurs schrijven over forensische technieken. Het GNM heeft de publiciteit en promotie daarover in handen gesteld van de Stichting CPNB, die informatie over de bundel met hand en tand beschermt, totdat het haar goeddunkt om er mee naar buiten te treden. De persbreidel van de CPNB leidt ertoe dat het GNM nauwelijks bekendheid kan verwerven. En onbekend maakt nu eenmaal onbemind.

Van het bedrijven van pr kan het GNM nog wat leren van de Duitse broeders en zusters van Das Syndikat. Want dat die een kwart eeuw bestaat, dat willen ze wel laten weten. De meer dan zeshonderd Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse leden vieren van 4 tot en met 8 mei op een grootse wijze feest in de regio Nederrijn.

Met een grappige trailer wordt aangekondigd dat in maar liefst negentien Duitse steden zo'n 260 schrijvers en schrijfsters zullen optreden om hun laatste boek voor het voetlicht te brengen. Onder hen veel nieuwkomers, maar ook gearriveerde en reeds gelauwerde auteurs.

De feestelijke opening van het jubileumfestival is op 4 mei in het Stadttheater in Krefeld met onder andere stevig muzikaal geweld van het politieorkest, drie dagen later worden in Mönchengladbach de Friedrich-Glauser-Preise, de Oscars onder de Duitse thrillerprijzen, toegekend in Mönchengladbach. Tussendoor zijn er Krimidiners, lezingen, discussies, onder andere over de stelling 'Import Top, Export Flop', en andere evenementen. Traditiegetrouw treedt tijdens de festiviteiten ook FC Criminale in het veld, een voetbalploeg bestaande uit Syndikat-leden.

Het gaat er, kortom, met zo'n honderd activiteiten een stuk feestelijker aan toe in Duitsland dan bij de Nederlandse thrillerauteurs, waar de stilte overheerst.

Klik hier voor meer informatie over het jubileum van Das Syndikat.

Geen opmerkingen: