03 oktober 2008

Kassa! (nieuws, 2008)

MISDAAD LOONT

J.K. Rowling, de auteur van de succesvolle boeken over Harry Potter, verdiende het voorbije jaar bijna vier miljoen euro per week. Daarmee is ze de best betaald schrijfster ter wereld. Ze vangt liefst zes keer meer dan de nummer twee, thrillerauteur James Patterson. Dat blijkt uit een overzicht van de best betaalde schrijvers, opgesteld door het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Het magazine berekende dat Rowling het afgelopen jaar bijna zes euro per seconde verdiende.

De 203 miljoen euro die Rowling tussen 1 juni 2007 en 1 juni van dit jaar bij elkaar wist te sprokkelen, zal vele auteurs die met moeite het hoofd boven water kunnen houden, ziek van jaloezie maken. Zij die echt de kassa willen laten rinkelen, kunnen zich beter in het thrillergenre storten. Want daar wordt flink getoucheerd, blijkt uit Forbes-lijst. Misdaad loont, in ieder geval het schrijven daarover. In de toptien staan maar liefst zeven auteurs van spannende boeken.

Naast James Patterson zijn dat Stephen King, Tom Clancy, John Grisham, Dean Koontz, Ken Follett en Janet Evanovich. Andere schrijvers met een goed gevulde beurs zijn Danielle Steel en Nicholas Parks.

James Patterson vergaarde zijn vermogen overigens met een combinatie van thrillers, romans en kinderboeken. Hij publiceert - samen met een legertje schrijfpartners - zo'n acht boeken per jaar. Daarnaast ontwikkelt hij een computergame gebaseerd op zijn reeks 'Women's Murder Club'.

De Britse thrillerschrijver Ken Follett spon garen bij de keuze van zijn boek 'The Pillars of the Earth' (1989) door Oprah Winfrey's Book Club. Hij verdiende er ruim 13 miljoen euro mee. Follett, wiens laatste boek 'World Without End' de opvolger is van 'The Pillars..., tekende nog niet zo lang geleden een contract voor drie boeken, dat door Forbes wordt geschat op zo'n 33 miljoen euro.

Hieronder de top-10 van de best verdienende auteurs op basis van hun inkomsten tussen 1 juni 2007 en 1 juni 2008:

1. J.K. Rowling (203 miljoen euro)
2. James Patterson (33,9 miljoen euro)
3. Stephen King (30,5 miljoen euro)
4. Tom Clancy (23,8 miljoen euro)
5. Danielle Steel (20,3 miljoen euro)
6. John Grisham (16,5 miljoen euro)
6. Dean Koontz (16,5 miljoen euro)
8. Ken Follett (13,4 miljoen euro)
9. Janet Evanovich (11,4 miljoen euro)
10. Nicholas Sparks (10,8 miljoen euro)

(Bron: The Guardian, Het Laatste Nieuws)

Geen opmerkingen: