23 juli 2008

William C. Gordon - De dode in smoking (2008)

Misdaad in de jaren zestig




(Door Fred Monsma)

'Laat maar, dat kan ik beter', zei William C. Gordons echtgenote, toen deze al weer heel wat jaren terug zei dat hij een roman wilde schrijven. Zo'n advies zegt meestal niet zo veel, maar wel als je weet dat het van Isabel Allende - beroemd van onder meer Het huis met de geesten - komt.

Toch heeft haar man niet naar Isabel geluisterd en getuige het zojuist verschenen De dode in smoking is dat maar gelukkig. De hoofdpersoon in dit misdaadverhaal in de stijl van (wijlen) Raymond Chandler en Dashiell Hammett is al dood, wanneer het allemaal begint. Reginald Rockwood III komt om het leven bij wat een tragisch ongeval lijkt. Maar in een misdaadroman is zoiets natuurlijk niet wat het lijkt, anders kan de schrijver er direct mee ophouden.

Een kroegmaat van Reginald, Samuel Hamilton, gaat als een ware privédetective op zoek naar de waarheid. Die speurtocht speelt zich af in een door Gordon op fraaie wijze neergezette omgeving barstensvol mooie locaties, alle in San Francisco, en met het ene na het andere kleurrijke personage. Het verhaal speelt in een tijd die ook al iets extra's te bieden heeft: begin jaren zestig als de Kennedy's het voor het zeggen hebben in de Verenigde Staten.

De wijze waarop William C. Gordon erin slaagt Chinatown te tekenen met veel Oosterse hoofdrolspelers, onder anderen Meneer Song en de geheimzinnige Chinees Xing Ying, naast hen kroeguitbaatster Melba, haar dochter Blanche en stille vennoot O'Hara, maken De dode in smoking tot een meeslepend avontuur. Gelukkig maar dat William de goede raad van zijn Isabel in de wind heeft geslagen. Dan zouden fans van misdaadromans het zonder deze 'bijzondere dode' hebben moeten doen.

William C. Gordon - De dode in smoking. Vertaling Anke ten Doeschate. Uitgeverij Signatuur, 233 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: