25 juli 2008

Wordt verwacht 59 (nieuws, 2008)

SCHRIJFSTER MET ZESTIEN KOEIEN

'Een mooie plek om te sterven, dacht Emmanuel terwijl hij langzaam langs de rivier liep. Tien stappen verder zag hij het lichaam. De angst van de landarbeiders werd hem nu duidelijk. Vlak bij de oever dreef een man, zijn gezicht naar beneden en zijn armen gespreid als een parachutespringer tijdens de vrije val. Hij herkende direct het uniform. Een politiecommissaris.'

Citaat uit 'Een mooie plek om te sterven', het thrillerdebuut van de in Zuid-Afrika geboren scenarioschrijfster Malla Nunn. Inmiddels woont Nunn in Sydney, maar haar eerste boek speelt zich af in de jaren vijftig in haar geboorteland.

Wanneer rechercheur Emmanuel Cooper wordt opgeroepen om een moord te onderzoeken in Jacob's Rest, een stadje op de grens van Zuid-Afrika en Zimbabwe, ziet hij direct dat hij een gevoelige zaak in handen heeft. Het stoffelijk overschot is van de blanke politiecommissaris Willem Pretorius, een geliefde inwoner van Jacob's Rest en een echte Boer.

Het onderzoek wordt al snel overgenomen door de Veiligheidsdienst, die de moord het liefst in de schoenen wil schuiven van zwarte politiek activisten. Cooper vertrouwt het niet en gaat op eigen kracht verder met het onderzoek. Langzaam wordt duidelijk dat Pretorius een dubbelleven leidde.

Nunn maakte in 1999 de bekroonde documentaire 'Servant of the Ancestors' over haar moeder Pat die van Australië terugkeert naar Swaziland en geconfronteerd wordt met haar verleden waarin ze - als kind van ouders van gemengd ras - de raciale spanningen aan den lijve ondervond. Malla Nunn zelf trouwde in Swaziland met haar Amerikaanse man Mark, met vol ceremonieel en een bruidsschat van zestien koeien. Ze werkt momenteel aan een tweede roman met Emmanuel Cooper in de hoofdrol.

''Een mooie plek om te sterven verschijnt' in november 2008 bij uitgeverij Cargo.

ALLES VOOR DE REPUTATIE

Ook 'Wondermans eindspel', de derde thriller van Willem Asman die in oktober 2008 uitkomt, heeft Afrika als veelkleurig, broeierig en chaotisch decor. Oud-minister Jaap Vos keert terug naar Afrika als Speciaal Afgezant van de Verenigde Naties.

Terug naar het land dat hij vijftien jaar geleden van de ondergang dacht te hebben gered. Nog één keer in de schijnwerpers, om zijn reputatie van Wonderman te redden. Want ondanks de belofte dat het 'nooit weer' zou gebeuren, zijn opnieuw miljoenen mensen op de vlucht, honderdduizenden vermoord, en haalt de internationale gemeenschap opnieuw zijn schouders op.

In een ultieme poging regering en rebellen, daders en slachtoffers bij elkaar te brengen, raakt Jaap de regie over het machtsspel volledig kwijt. Hij speelt zijn laatste troef, een wanhoopsdaad die leidt dot een onverwacht weerzien met een bondgenote van vijftien jaar geleden. Is zij opnieuw Jaaps redding? Of is ze de voorbode van zijn ondergang?

Willem Asman (1959) studeerde Nederlands en voltooide in 1958 zijn studie Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende vijftien jaar was hij werkzaam bij Oracle Corporation, het op een na grootste softwarebedrijf ter wereld. Hij is oprichter en eigenaar van een adviesbureau voor change management en communicatie. Hij ontwikkelt en verzorgt hij workshops 'Storytelling in een Zakelijke Omgeving'. Zijn debuut 'De Cassandra Paradox' werd in 2006 genomineerd voor de Gouden Strop. Een jaar later verscheen zijn tweede thriller 'Brittannica'.

Andere nieuwe titels:

Monaldi & Sorti - 'Het ei van Salaì' (november 2008)
Jo Nesbo - 'De sneeuwman' (januari 2009)
James Patterson - 'Cross country' (november 2008)
Jason Goodwin - 'De kaart van Bellini' (januari 2009)

Geen opmerkingen: