31 oktober 2023

Angstaanjagend bewijs (nieuws, 2023)

Onmenselijk grote voetafdrukken



Patholoog-anatoom Kay Scarpetta is geen onbekende voor thrillerliefhebbers. Zij is de hoofdpersoon in vele thrillers die Patricia Cornwell heeft geschreven. In november komt haar zevenentwintigste avontuur uit bij Luitingh-Sijthoff: Onnatuurlijke oorzaak.

Patholoog-anatoom Kay Scarpetta treft wel heel bijzonder bewijs aan op het plaats delict van een tweevoudige moord.

In de wildernis van Noord-Virginia worden de lichamen van twee kampeerders gevonden. De slachtoffers zijn zo toegetakeld dat ze niet meer herkenbaar zijn. Patholoog-anatoom Kay Scarpetta wordt gevraagd de zaak te onderzoeken.

Eenmaal op de plaats delict blijkt het bewijs angstaanjagend, en in het geval van de onmenselijk grote voetafdrukken in de modder zelfs onbegrijpelijk. Na de griezeligste bergingsactie uit haar hele carrière, moet Scarpetta er achter zien te komen wie zulke gewelddadige moorden zou plegen, en waarom…

Patricia Cornwell werd in juni 1956 in Miami, Florida geboren. In 1979 start zij haar carrière als reporter bij de Charlotte Observer. Al snel wordt zij misdaadverslaggeefster en in 1984 aanvaardt zij een job bij de pathologisch-anatomische dienst van Virginia. Hier werkt ze 6 jaar, eerst als technisch schrijfster, later als systeemanaliste. Zij geeft zich op als vrijwillige stadspolitie en krijgt zo een eerste inzicht in de overheidspolitie.


Tussen 1984 en 1986 schrijft zij drie romans gebaseerd op haar misdaadervaring, maar allen worden geweigerd. Mysterious Press weigert ook, maar hoofdredacteur Sara Ann Freed schrijft er een soort aanmoediging bij die Patricia Cornwell aan het denken zet. Sara Ann Freed adviseert namelijk om de mannelijke detective, die tot dan toe haar centrale figuur in haar boeken is, te lozen en om Kay Scarpetta een meer centrale rol te laten spelen. Zo verschijnt in 1990 haar eerste boek Postmortem (Fataal weekend). Dit boek is het begin van de Kay Scarpetta-reeks die haar een prominente plaats in de thrillerwereld oplevert.

Fataal weekend is het enige boek dat de Edgar Award, de Creasey Award, de Anthony Award, de Macavity Award en de Franse Prix du Roman d'Aventure binnen één jaar wint - en Rigor mortis, dat de prestigieuze Gold Dagger Award voor het beste spannende boek van 1993 wint.

Patricia Cornwells reeks over de vrouwelijke patholoog-anatoom Dr. Kay Scarpetta heeft al meer dan 1,5 miljoen exemplaren in de Benelux verkocht en wint in 1999 de Sherlock Award voor de beste 'detective' die door een Amerikaan gecreëerd is. De serie wordt ook bekroond met de Edgar Award en de Gold Dagger Award.

Patricia Cornwell woont afwisselend in New York en Florida. Een tv-serie over Kay Scarpetta is in de maak bij Prime Video met Nicole Kidman en Jamie Lee Curtis in de hoofdrol.

Lees hier een interview met Patricia Cornwell uit 1999.

Geen opmerkingen: