06 juni 2018

Enter over het spoor (nieuws, 2018)

Van links naar rechts: Schaduwprijsjuryvoorzitter Peter Römer, Eva Keuris, Willem Asman en Anniko van Santen, voorzitter van de Gouden Stropjury (foto: Roy Beusker)


Eindelijk prijs voor Willem Asman





Willem Asman heeft dit jaar de Gouden Strop gewonnen met zijn boek Enter, het eerste deel uit de Rebound-trilogie. Dankzij de nieuwe sponsor BookSpot ontving hij vanmiddag op landgoed Boekesteyn in 's Graveland een cheque ter waarde van 20.000 euro uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen. Goed nieuws was er ook voor Eva Keuris, zij won de Schaduwprijs (2.000 euro) voor haar thrillerdebuut Over het spoor

Communicatie-adviseur Willem Asman (1959) is geen onbekende in het thrillerprijzencircus. Hij werd ooit genomineerd voor zowel de Gouden Strop als de inmiddels ter ziele gegane Diamanten Kogel. Even werd gedacht dat Asman zijn tekstverwerker aan de wilgen had gehangen, want zijn laatste boek voor zijn prijswinnende thriller dateert alweer van 2010. Maar ineens was daar de aankondiging van de Rebound-trilogie bij uitgeverij Ambo|Anthos. In april 2017 kwam Enter uit, een half jaar later lag Error in de winkel. En Asmans uitverkiezing komt op een wel heel fraai moment: het afsluitende deel van zijn drieluik, Exit, staat op het punt van verschijnen.

Rebound is een schimmige organisatie die iedereen aan een nieuwe identiteit kan helpen. Als de portemonnee maar getrokken wordt. In het eerste deel is de hoofdpersoon Tyler, een vrouw die jaren geleden tegen haar man getuigde en nu onder een nieuwe naam met dochter Charlie in Amsterdam een woning heeft betrokken. Conform de regels van het getuigenbeschermingsprogramma weet niemand over haar vorige leven, haar dochter evenmin.

Als Charlie haar moeders kluis opent, ontdekt ze dat haar vader nog leeft en ze besluit hem te zoeken. Ze maakt een afspraak met iemand die informatie voor haar heeft, maar wanneer ze op de afgesproken plek aankomt wordt ze in een busje getrokken. Op datzelfde moment wordt in Miami een brute aanslag gepleegd. Zodra Tyler hoort van haar dochters ontvoering en de aanslag probeert ze haar contactpersoon bij het getuigenbeschermingsprogramma te bereiken. De reactie die ze krijgt laat haar achter met nog meer vragen: haar zaak is er niet bekend. Moet ze dan zelfs betwijfelen dat ze ooit in dat programma zat? En wie heeft haar dochter?

In het juryrapport valt te lezen dat Asman een web weeft van plotlijnen. 'Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.'

In een interview met De Spanningsblog zei Asman dat je zijn boeken kunt herkennen aan het gebruik van de conventies en clichés van het genre, 'maar dan net even anders dan je verwacht. En aan het feit dat mijn boeken een co-productie zijn: ik realiseer me steeds beter dat ik enige inspanning van de lezer vraag.' Als hij begint met schrijven, 'rotzooit-ie maar wat an', om in de geest van Karel Appel te spreken. 'Tijdens het herschrijven betaal ik de tol voor die grenzeloosheid. Dan wordt schrijven voor mij duwen, breken, vechten, letterlijk – een voortdurende strijd tussen mezelf meer of juist minder serieus nemen.'

De Gouden Strop bestaat 32 jaar en heet sinds dit jaar de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Naast Enter waren nog vier andere titels genomineerd: Akte van berouw van Chris Houtman (Karakter), Bling Bling 2. De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse (Manteau), Broertje van Michael Berg (The House of Books) en Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus). De auteurs van deze boeken ontvangen ieder duizend euro.


Ommezwaaien

Eva Keuris (foto: Friso Keuris)
De rekenaars onder de lezers zullen al hebben vastgesteld dat Eva Keuris na de uitreiking met drieduizend euro huiswaarts keerde. In haar boek Over het spoor staan drie pubers centraal. Ingmar, Remi en Julian worden in de zomer van 2008 opgepakt en veroordeeld voor de moord op de tienjarige Jordi de Wit. Zijn levenloze lichaam werd aangetroffen in het riet van hun vijver in een natuurgebied tussen Hilversum en Bussum. Na hun gevangenisstraf besluit ghostwriter Stella Lammers het relaas van rijkeluiszoon Ingmar op te tekenen. Deze ziet er een kans op rehabilitatie in.

Zonder overbodige tierelantijnen vertelt debutante Eva Keuris in Over het spoor het verhaal in de ik-vorm. Geen gesmijt met emoties, zoals in literaire thrillers te doen gebruikelijk is, aldus de recensie op De Spanningsblog. 'Aan de soepel lopende dialogen kun je aflezen dat ze voldoende ervaring heeft opgedaan als schrijver voor soaps, dramaseries en speelfilms. Over het spoor leest bijkans als een journalistiek verslag, met een reeks onverwachte ommezwaaien in de finale. Dit smaakt naar meer.'

De jury van de Schaduwprijs was vol lof over Keuris' boek. Het juryrapport meldt dat Over het spoor geschreven is in een stijlvast en meeslepend proza, waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. 'Ook is de psychologie van de karakters fraai getekend en houdt de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z'n stoel.'

De andere twee genomineerde titels waren Een nieuw begin van Angelique Haak (De Crime Compagnie) en King Coke van Dannis Kramers (Xander). Vorig jaar won Bling Bling. Diamantroof van Jan Van der Cruysse.

Met de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs is de officiële aftrap gegeven voor de Spannende Boeken Weken. Oud-politicus en thrillerauteur Boris O. Dittrich heeft het Geschenkboek Barst geschreven dat gedurende die weken (tot en met 24 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Geen opmerkingen: