05 juni 2018

Boris O. Dittrich - Barst (2018)

De schrijver van W.O.L.F. en Halszaak kan veel beter(Door Peter Kuijt)

Waar zijn de tijden gebleven dat een geschenkboekje voor de Spannende Boekenmaand (of -weken) in een oplage van meer dan 800.000 exemplaren werd gedrukt? Daarvoor moeten we terug naar het begin van dit decennium toen de cadeaunovelles van Esther Verhoef, Charles den Tex en Monaldi & Sorti in huizenhoge stapels werden aangeleverd.

Sindsdien zette het verval in oplagedalingen in. Dit jaar zijn er 'slechts' 338.000 exemplaren van Barst van oud-Kamerlid Boris O. Dittrich gedrukt. 'Een mooie oplage', aldus de Stichting CPNB in een persbericht. Het boekje wordt in de periode van 6 tot en met 24 juni gegeven aan klanten die in een boekwinkel voor ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken aanschaffen.

Voor wie niet op de hoogte was van het feit dat de D66-coryfee ook spannende boeken kan schrijven: dat kan hij. Hij debuteerde niet onverdienstelijk in 2011 met Moord en brand, kwam twee jaar later met De waarheid liegen en werd daarna alleen maar beter. Zijn W.O.L.F. (2016) werd bekroond met vijf zeldzame sterren in de VN Detective & Thriller Gids. Afgelopen najaar publiceerde hij zijn vierde thriller Halszaak. Een op topsnelheid geschreven thriller over de zoektocht naar de identiteit van een dakloze die na een nekklembehandeling door agenten in een coma was geraakt.

Volgens de Stichting CPNB wordt Dittrich geroemd om zijn beeldende beschrijvingen en gelaagde personages. 'In verrassende plots verbindt hij actuele thema's met spannende psychologische inzichten', zegt de boekpromotor.

In zijn geschenkboekje Barst keert rechercheur Maya Oliphant terug. Haar leerde de lezer kennen in de thriller Halszaak, waarin ze zegenrijk werk verrichtte. Ook maakte de lezer kennis met Maya's vrouw Inger, die kordaat optreden in haar genen heeft zitten.

Geen spoor van Inger in Barst, Maya moet een moordzaak nu samen met collega Bulut oplossen. In het Vondelpark wordt het lichaam van een jongeman gevonden. Zijn schedel is ingeslagen. Maya moet onderzoeken wie de man is en wat hij 's nachts in het park uitspookte. Tegelijkertijd is (bijna) heel Nederland in de ban van een RTL-talentenjacht. Zangeres Lilian Lely maakt grote kans te winnen, zeker nu ze in de media te kennen heeft gegeven dat haar moeder aan kanker lijdt en niet lang meer heeft.

Je hebt Barst uit voor je er erg in hebt. Het is vlotjes geschreven, dat wel, en Dittrich kan heerlijk vilein uithalen naar die verrekte zangwedstrijden van 'de commerciƫlen'. Maar daarmee heb je het wel gehad. De plot is uitermate dun, verre van verrassend en een geoefend lezer ziet al snel wie de kwaaie pier in dit verhaal is. Dittrich is iemand voor de lange afstand, daarin kan hij excelleren. Een sprintje trekken in 96 pagina's is niet zijn ding.
 

Geen opmerkingen: