13 december 2016

Onderkoning (nieuws, 2016)

PRINS WEER ONDER VUUR IN NIEUWE THRILLER TOMAS ROSS

Komende maand verschijnt bij uitgeverij Cargo de nieuwe thriller van Tomas Ross, De onderkoning van Indië. En in dit boek richt de thrillerauteur niet voor het eerst zijn pijlen op wijlen prins Bernhard. Want de titel slaat op de in 2004 overleden prins-gemaal. Want al decennialang circuleren de geruchten dat de prins betrokken zou zijn geweest bij een machtsovername in Nederlands-Indië om er onderkoning te worden, zoals Lord Mountbatten dat vanaf 1947 in Brits-Indië was.


Tomas Ross heeft er een handje van om dicht op de huid van de actualiteit te zitten. Ook bij dit nieuwe boek is dat het geval. Want de publicatie van de thriller volgt niet lang na het kabinetsbesluit, begin deze maand, om een groot wetenschappelijk onderzoek te doen naar het geweld tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië. En dat besluit komt weer na het verschijnen van het boek De brandende kampongs van Generaal Spoor. Daarin concludeert de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach dat Nederlandse militairen tot hun vertrek in 1949 'een spoor van brandende kampongs en stapels lijken door de Indonesische archipel' trokken. Tijdens de koloniale oorlog (1945-1949) kwamen zo'n 100.000 Indonesiërs en 5.000 Nederlandse militairen om het leven.

De nieuwe thriller van Ross, die op 26 januari verschijnt. is het vervolg op Van de doden niets dan goeds en maakt onderdeel uit van een drieluik over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. In eerdere thrillers liet Ross ook al prins Bernhard figureren. Dat was onder meer in Omwille van de troon, waarin sprake van zou zijn dat de prins tijdens de Tweede Wereldoorlog een brief met vredesvoorstellen had geschreven aan nazi-topman Himmler. En nu dus de beweringen over een onderkoningschap in Nederlands-Indië. 'Het definitieve bewijs ontbreekt', stelt de uitgeverij in een persbericht, 'maar er waren méér speculaties over hem die op waarheid bleken te berusten'.

Over het boek: In het voorjaar van 1947 lopen de spanningen tussen Nederland en de jonge Republik Indonesia hoog op. Een groep verontruste vaderlanders ontwikkelt in het diepste geheim plannen om Nederlands-Indië te behouden en een oorlog te voorkomen. Vanuit Batavia arriveert de Nederlandse communist Henry Meertens in Den Haag, met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: een huurlingenleger op poten zetten om de macht in Indië over te nemen en er een communistisch regime te vestigen voordat Nederland aanvalt.

Wanneer een geheim agent uit Indië in Den Haag spoorloos verdwijnt, besluit vicepremier Willem Drees actie te ondernemen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer krijgt een gecodeerd morsebericht te horen waarin sprake is van iemand die ‘de onderkoning’ wordt genoemd. Een stripteasedanseres in een louche Amsterdamse nachtclub brengt Springer op het spoor van Meertens en een schimmige wapenhandelaar met de schuilnaam Ali Baba. In een race tegen de klok moet Springer een samenzwering met wereldwijde repercussies zien te voorkomen.

Geen opmerkingen: