27 augustus 2013

Uitslag (column, 2013)

UITGEVER WORDEN (12)

(Door Peter de Zwaan)

Enkele weken geleden schreef ik dat uitgevers me hadden verzekerd dat het Centraal Boekhuis zo duur is. Ik stuurde de column naar Boekblad.nl en daar schreven ze er een stukje over.

Daarna gebeurden er twee dingen, waarvan het eerste al de dag na publicatie. Ik werd gebeld door een mevrouw van het Centraal Boekhuis die vertelde dat er geen sprake is van duur. In elk geval niet voor een beginnende uitgever: € 29,25 per maand en € 1,25 per verkocht boek als je er niet meer dan 100 naar Culemborg versleept. Maar de handelskorting is wel 42 procent, 2 procent meer dan het maximum dat ik van uitgevers hoorde.

,,Tussen de 30 en 40 is normaal'', zeiden ze. Ik dacht: meteen 40 procent doen, dat scheelt gemopper van boekverkopers. Blijk ik toch nog 2 procent te krenterig te zijn geweest.

Twee procent is niet heel veel, daar laat ik het niet op stuklopen. Erger is dat ik moet wennen aan de taal van het Centraal Boekhuis dat je CB moet noemen om voor vol te worden aangezien. Onder de werkzaamheden van CB vallen ‘de financiële diensten debiteurenbeheer, debiteurenrisico en facturatie en de logistieke diensten inslag, opslag, uitslag uit de magazijnen en vervoer naar de afnemer.’

Inslag, opslag, uitslag. Op den duur zal ik er wel aan wennen, maar ik ben geneigd om de halvegare die de zin heeft bedacht een klap met een woordenboek te geven; neem maar de dikke Van Dale, die komt flink aan.

Opslag is duidelijk. Met inslag bedoelen ze, naar ik aanneem, het binnenbrengen van de boeken. Uitslag is zoiets als verstuurd of verwijderd uit het magazijn.

Het gaat er van komen, de inslag in het CB, maar in de zomer staat de uitslag over het algemeen op een iets lager pitje, dus wacht ik tot begin september.

Intussen ga ik gewoon verder met het verzamelen van klachten van liefhebbers van de Bob Evers-serie. Ik heb er nu twaalf. Allemaal met dezelfde inhoud. Dat ze in een boekwinkel waren, dat de verkoper zei: ‘Als de boeken van Uitgeverij Zwarte Zwaan niet bij het Centraal Boekhuis liggen, zijn ze voor ons niet interessant’, dat ze nu bij mij komen bestellen en dat ze - en dat is wel een beetje van belang - in het vervolg meteen naar Bol.com gaan omdat de winkel kan barsten.

Bovenstaande alinea heeft rechtstreeks te maken met het tweede soort reactie op het artikel in Boekblad. Het kwam van boekwinkels en bestond uit bestellingen. Want ze willen wel degelijk Bob Evers-boeken in hun winkel omdat ze weten dat het een serie is met een roestvrijstalen aanhang, ze waren alleen niet op de hoogte van de twee nieuwe delen. Ik zei dat ik hun inkopers op de hoogte had gesteld en wat er daarna gebeurde moet u zelf maar bedenken. Ik ben geen tegenstander van stevige taal, maar dit bereikte grenzen.

Ik leerde er veel door over de verhouding inkopers van ketens en verkopers in winkels van ketens. Met die kennis kan ik niet veel, maar het lijkt me wel handig als beide partijen eens met elkaar gaan praten.


(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 die prijs. De publicatie van zijn nieuwe thriller 'De Loverman' bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan is in voorbereiding. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

Geen opmerkingen: