17 mei 2018

Poel des verderfs (nieuws, 2018)

Plaats delict: Amsterdam

Voor wie Amsterdam altijd al een poel des verderfs heeft gevonden, is bij uitgeverij Ambo|Anthos een boek verschenen waarmee de 020-haters hun argumenten kracht kunnen bijzetten. De verhalenbundel Amsterdam Noir vertelt over de hoofdstad als een plaats met een rafelrand, een grimmige schaduwzijde.

Nu is het kiezen van (buurten in) een stad als plaats delict geen nieuw thema. Zo schreef Almar Otten enkele Deventer-thrillers. En we kennen natuurlijk allemaal Appie Baantjer, die zijn rechercheur Jurriaan de Cock misdaden in de grachtengordel en even daarbuiten binnen het tijdsbestek van zo'n 140 pagina's liet oplossen. Schrijver Pim Hofdorp publiceerde in de jaren 60 en 70 misdaadromans die zich in Den Haag afspeelden. Hij kwam met titels als Spionnen in Segbroek, Katastrofe in Kijkduin en Vreemdeling in Scheveningen.

Amsterdam Noir, waarvan de fraaie cover de silhouetten van enkele grachtenpanden en de schaduw van de Eye toren laat zien, is een spin-off van de Noir-reeks die Johnny Temple, oprichter van de uitgeverij Akashic Books in New York, in 2004 begon. Het toen uitgebrachte Brooklyn Noir was eigenlijk nooit bedoeld als de start van een serie. Temple vertelde aan de website Chicago Review of Books: 'We gaven die bundel uit omdat we een hommage wilden brengen aan de stad, die een van de meest multiculturele ter wereld is. Als je er rondfietst, hoor je op één straathoek Chinees praten, en Jiddisch op de volgende.' De bundel moest verhalen bevatten van uiteenlopende schrijvers, waarbij elk verhaal zich in een ander deel van Brooklyn afspeelde.

Mede dankzij een artikel in The New York Times werd de bundel een doorslaand succes. Dat smaakte natuurlijk naar meer. Akashic Books ging met dezelfde insteek andere steden in de VS als plaats delict beschrijven.

Inmiddels telt de reeks ruim 90 delen. Naast alle grote Amerikaanse steden zijn er ook Noir-bundels die de rafelranden van Parijs, Stockholm, Rome, Trinidad, Delhi en Buenos Aires schetsen. En nu is ook Amsterdam Noir een feit. De bundel met misdaadverhalen werd samengesteld door Gouden Strop-winnaar en thrillerveteraan René Appel en vertaler Josh Pachter.

Het zijn niet allemaal misdaadauteurs die de bundel met een verhaal hebben verrijkt. Zo zijn er bijdragen van Karin Amatmoekrim, Abdelkader Benali, Walter van den Berk, Hanna Bervoets, Libris-winnaar Murat Isik, Mensje van Keulen, Herman Koch, Christine Otten en Anneloes Timmerije (echtgenote van thrillerschrijver Charles den Tex). Vanuit de thrillerhoek leverden Michael Berg, Theo Capel, Loes den Hollander, Max van Olden en Simon de Waal een verhaal in.

Amsterdam Noir bevat nieuwe verhalen die volgens de uitgeverij werkelijk gebeurd zouden kunnen zijn, maar ontsproten zijn aan de fantasie van auteurs van thrillers en literatuur. 'Stuk voor stuk leggen deze schrijvers de duistere kanten van onze maatschappij bloot in een spannend en boeiend verhaal dat zich afspeelt in telkens een andere Amsterdamse buurt of wijk, van het Museumplein tot Tuindorp Oostzaan en van Osdorp tot de Watergraafsmeer'.

In Welkom in Amsterdam van Michael Berg wordt bijvoorbeeld een overlevende van martelpraktijken tijdens de oorlog in Syrië op Schiphol geconfronteerd met zijn beul. Christine Otten laat in Zielsverwanten een Algerijnse tiener in Tuindorp Oostzaan aan het woord, die een bijzonder verhaal te vertellen heeft over een louche Chinese snackbarhouder. Herman Koch situeert zijn verhaal Enkelband in Watergraafsmeer.

Amsterdam Noir wordt vandaag om 17.00 uur gepresenteerd in de Java Bookshop (Javastraat 145) in Amsterdam.

Bron: VPRO.nl, Spanningsblog

Geen opmerkingen: