16 december 2014

Hoge verwachtingen (nieuws, 2014)

OSAMA OP EEN BROMMER

Liet hij in zijn laatste roman 'VSV' de Stopera opblazen en Theo van Gogh als engel naar de aarde terugkeren, in zijn nieuwste boek 'Geronimo' trekt Leon de Winter de officiële lezing van de dood van Osama bin Laden in twijfel.

'Een spectaculaire avonturenroman die de wereldgeschiedenis op haar kop zet'. Ziedaar de omschrijving die uitgeverij De Bezige Bij meegeeft aan 'Geronimo', de nieuwe roman van De Winter die in mei 2015 in de winkels moet liggen. Het is ook 'De Winters meest gewaagde roman, een dans op het hoge koord van de verbeelding'. Kortom, hier worden hoge verwachtingen geschapen.

Jabbar is een arme Pakistaanse christelijke jongen die geen geld heeft om twee protheses te kopen voor het meisje op wie hij in stilte verliefd is: een invalide bedelaresje met ogen die de hemel en de hel hebben aanschouwd. Om aan geld te komen probeert hij het oude krukje te verkopen dat hij uit het huis van Osama bin Laden heeft meegenomen.

Aan de Amerikaanse oostkust krijgt Tom, een lid van Seals Team 6, ondertussen de opdracht om Osama bin Laden in zijn schuilplaats te elimineren. In Engeland ontdekt Danny, een IT-expert die voor de Israëlische geheime dienst werkt, een Iraakse dubbelagent. En ergens in Pakistan rijdt Osama bin Laden midden in de nacht op zijn gammele brommer naar een winkel om ijsjes en een pakje Marlboro te kopen.

Later viert het Westen Osama's dood. Het Oosten rouwt om Osama's dood. Maar geen verhaal klopt. Geen bericht is waar. In 'Geronimo' vertelt De Winter hoe een Seals Team de wereld misleidt over het lot van de man die het brein is achter de grootste terreurdaad van de eenentwintigste eeuw. De schrijver speelt met de vraag of de officiële versie van de dood van Osama bin Laden de enige waarschijnlijke is.

Leon de Winter (1954) studeerde aan de filmacademie in Amsterdam. Zijn debuutroman 'De (ver)wording van de jongere Dürer' (1978) werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Daarna verschenen romans als 'Zoeken naar Eileen W.' (1981), 'Kaplan' (1986), 'Hoffman's honger' (1990), 'Super Tex' (1991), 'God's Gym' (2002) en 'Het recht op terugkeer' (2008). Van zijn laatste roman 'VSV' (2012) werden ruim 70.000 exemplaren verkocht.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: