04 juli 2009

Wordt verwacht 115 (nieuws, 2009)

DE VERDWIJNING VAN EEN SCHEEPSBOUWER

,,Ik hou niet van dunnetjes'', zei Wouter van Mastricht twee jaar geleden in een interview over zijn ruim zeshonderd pagina's tellende thrillerdebuut 'Spaans vuur'. Maar de in 1947 geboren cultuurhistoricus doet met het zijn tweede historische thriller 'Tromps Armada', die in november 2009 bij uitgeverij Karakter verschijnt, toch wat kalmer aan. Het boek is 'maar' vierhonderd pagina's dik. Kennelijk doet ook de recessie zich gelden in het dikkeboekensegment.

'Spaans vuur' heette een bestseller te zijn. Van het boek werden 27.000 exemplaren verkocht. Niet geheel toevallig werden overigens in het filiaal van boekwinkelketen Selexyz in zijn woonplaats Maastricht drieduizend exemplaren afgezet.
Van Mastricht heeft een grote belangstelling voor de geschiedenis van met name de zeventiende eeuw. Het is de tijd van snelle veranderingen, ontdekkingen, kunst en cultuur, de VOC(-mentaliteit), de Hollandse meesters, de bouwkunst, het afschudden van de Spanjaarden en het ontstaan van de eenheidsstaat.

'Tromps Armada' begint in 1639. Cornelis Telman, scheepsbouwer uit de Zaan, staat in de haven van Rotterdam en kijkt naar de bedrijvigheid om zich heen. Hij heeft voor de Rotterdamse admiraliteit een nieuw, revolutionair oorlogsschip gebouwd, het onverslaanbaar geachte fregat 'De Rode Leeuw'. Dan wordt er, vlak voor zijn ogen, een brute moord gepleegd. Enkele mannen overvallen een schipper en tot zijn grote schrik is een van de aanstichters een lid van de admiraliteit. Die heeft hem, een belastende ooggetuige, opgemerkt en zet de moordenaars op zijn spoor.

Met het oog op het landsbelang wordt Evan Sharpe, die ook al in 'Spaans vuur' van zich deed lezen, direct door de admiraliteit ontboden. Hij wordt ingelicht over de verdwijning van scheepsbouwer Telman: gevreesd wordt dat deze wellicht - met zijn geheimen - naar de Spanjaarden is overgelopen, of dat hij door hen is ontvoerd, met alle gevolgen van dien. Shapre krijgt de opdracht de scheepsbouwer op te sporen. Zijn zoektocht leidt Sharpe van de Zaanstreek via Leiden en Rotterdam naar Brugge en ten slotte naar Duinkerken.

De presentatie van 'Tromps Armada' is dit najaar in het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar zal een nazaat van admiraal Tromp het eerste exemplaar van het boek in handen krijgen.

FEITEN EN FICTIE

'Een realistische faction- en huiveringwekkende eco-thriller inéén', zegt uitgeverij Karakter over 'Het Thule incident', het debuut van wildernisgids Frank van Zwol. Het boek ligt eveneens vanaf november 2009 in de winkel.

Van Zwol gaat uit van twee feiten en verzint er een hoop fictie omheen. Feit 1: In 1968 crasht een Amerikaanse B-52 bommenwerper met vier kernwapens aan boord nabij de luchtmachtbasis Thule op Groenland. Het vliegtuig wordt uit elkaar gescheurd en bij de crash komt een enorme hoeveelheid radioactiviteit vrij. Een van de vier waterstofbommen is nog altijd spoorloos en omgeven met militaire geheimzinnigheid en bron van speculaties.

Feit nummer twee: In 2006 lanceert oud-vicepresident Al Gore zijn verre van vrolijke boodschap over klimaatverandering, smeltend poolijs en een verontrustende stijging van de zeespiegel. Een rampscenarion dreigt zich de komende decennia te voltrekken.

En dan de fictie: Journaliste Heike Ditrich en milieuactivist Nico Holman melden zich aan bij een internationale expeditie over de ijskap van Groenland. De expeditie van de Deense gids Lars Olsen nadert het verlaten radarstation DYE-2. Door toedoen van de journaliste wordt duidelijk dat de gebeurtenissen van 1968 geen voltooid verleden tijd zijn. De verdwenen kernbom houdt de wereld nog steeds in een wurggreep en het door Al Gore voorspelde scenario zou zich wel eens binnen enkele dagen kunnen voltrekken.

Frank van Zwol (1963) is een allround buitensporter die het liefst te voet, op ski’s of per kano de wildernis van Alaska, Canada of Scandinavië intrekt. Opmerkelijke zelfgeorganiseerde expedities waren zijn tocht per mountainbike, te voet en per kano dwars door Alaska en de dubbele doorsteek over Spitsbergen. In Nederland neemt hij regelmatig deel aan oriënteringslopen in wedstrijdverband en hij werd onder meer Nederlands Kampioen (2003) in zijn leeftijdsklasse. In het buitenland nam hij deel aan meerdaagse bergmarathons. In 2006 besloot hij zijn overheidsbaan op te zeggen om zich professioneel met buitensport bezig te houden. Met zijn levenspartner, fotografe Jolanda Linschooten, schreef hij het boek 'Kanoparadijs Nederland', over kanotochten in Nederland. Hij runt het bedrijf Wilderness Effect, dat zich bezig houdt met trainingen, reizen en communicatie.

Andere nieuwe titels:

Corine Hartman - 'In vreemde handen' (oktober 2009). Ditmaal geen duistere zaken in de Achterhoek. Hartman heeft het plaats delict verplaatst naar Toscane waar een heuse serial killer tekeergaat. Uitgeverij Karakter verstrekt de boekhandel tweeduizend 'vooruitleesexemplaren' van het boek. 'Als de mensen op de vloer het boek lezen, dan verkoopt het ook beter aldus de uitgever in Boekblad.
Arturo Pérez-Reverte - 'De club Dumas' (november 2009). Heruitgave van klassieke bibliothriller uit 1993 over boekhandelaar Lucas Corso. Als hij op een manuscript stuit van Dumas' 'De drie musketiers' en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen, is dat het startschot van een avontuurlijke tocht door archieven, bibliotheken en boekwinkeltjes.
Loes den Hollander - 'Vreemde liefde' (oktober 2009). Verhalenbundel van de schrijfster van o.a. 'Vrijdag' en 'Broeinest'. In januari 2010 volgt haar nieuwe thriller 'Wisselgeld'.

Geen opmerkingen: