03 januari 2009

Donald Westlake (1933-2008) (nieuws, 2009)

PRODUCTIEVE TYPEMACHINESCHRIJVER SCHREEF SNELLER DAN ZIJN SCHADUW

De Amerikaanse thrillerschrijver Donald E. Westlake heeft 2009 net niet gehaald. De auteur die meer dan honderd boeken en vijf filmscenario's schreef op louter typemachines, is op oudejaarsavond overleden. Hij is 75 jaar geworden. Westlake, die op vakantie was in Mexico, was onderweg naar een Silvesterdiner toen hij een hartaanval kreeg, aldus zijn weduwe Abigail Westlake.

Westlake wordt beschouwd als een van de meest succesvolle romanschrijvers. Vijftien van zijn boeken werden verfilmd, onder meer 'The Grifters' (1990), dat een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Ook won hij drie Edgar Awards en werd hij in 1993 bekroond met de titel Grand Master door het genootschap Mystery Writers of America.

Westlake, wiens debuut 'The Mercenaries' verscheen in 1960, schreef niet alleen onder zijn eigen naam, hij bracht ook boeken uit onder de pseudoniemen Richard Stark, Tucker Coe, Samuel Holt en Edwin West. Hij deed dat naar eigen zeggen om scepsis over zijn snelle schrijftempo uit de weg te gaan. Hij bracht soms vier boeken per jaar uit. Bijna al zijn boeken spelen zich af in New York, waar Westlake op 12 juli 1933 werd geboren.

Gaandeweg zijn carrière beperkte Westlake zich tot twee schrijversnamen. Onder zijn eigen naam schreef hij over de onbedoeld komische crimineel John Dortmunder. En als Richard Stark maakte hij een reeks rond de antiheld en crimineel Parker. Soms schreef Westlake wel eens over een ander hoofdpersonage, zoals Burke Devore, de op een zijspoor gezette directeur die een moordenaar wordt in de thriller 'The Ax'.

Westlakes filmische manier van vertellen en zijn vernuftige plots en scherpe dialogen, deden het ook goed in de bioscoop. Meer dan vijftien van zijn boeken werden verfilmd. Volgens zijn vrienden schreef Westlake zeven dagen per week. De auteur produceerde ook erotische literatuur, sciencefiction en westerns.

De auteur had een aversie tegen computers en schreef zijn manuscripten op ouderwetse typemachines. ,,Hij leverde ze altijd perfect getypt in'', aldus zijn literair agent Laurence Kirshbaum. ,,Het leek bijna alsof hij ze met de hand had geschreven.'' Otto Penzler, een vriend van Westlake, zei: ,,Ook moest hij niets hebben van elektrische typemachines. Hij wilde niet dat er iets tegen hem aan het brommen was terwijl hij nadacht over een verhaal.'' Westlake had zeker vier typemachines in huis.

De auteur bleef productief tot aan zijn dood. In april wordt zijn volgende boek, 'Get Real', uitgebracht.

(Bron: New York Times. Met dank aan Theo Capel en Charles den Tex)

Geen opmerkingen: